Interviu cu Maftei Ovidiu, crescator de Jucatori de Galati

Jucatori de galati O scurta prezentare:

Ma numesc Maftei Ovidiu, sunt nascut in Galati, am 31 de ani sunt pasionat de porumbei si de ciclism.

1. De cand cresteti porumbei?

Cresc porumbei de 20 de ani.

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Am o singura rasa de porumbei jucatori de galati. In trecut am crescut si Germani de frumusete ( deustche schautauben), experienta pe care am avuto cu aceasta rasa si contactul cu crescatorii, literatura si mentalitatea germana m-au ajutat sa evoluez ca si crescator.

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

In general am intre 130-190 de porumbei.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Crescatoria este formata dintr-o camera in care am 40 de boxe individuale de reproductie, o porumbarie micuta cu 12 perechi in care voi incerca tot felul de scheme si pozitii de cuib la natural, un kit un pic mai mare ca si dimensiuni 48 de locuri in care separ femelele si 3 kituri cu cate 32 de locuri in care tin loturile de zbor si puii.

5. Cand va imperecheati porumbeii?

Porumbeii in anul 2013 vor fi imperecheati pe 20 februarie si vor scoate absolut toti reproducatorii 3 randuri de pui dupa care pe data de 15 iulie vor fi desperecheati.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

Reproducatorii in custile individuale de reproductie primesc integral mancare de la vanrobeys nr 52, puii cand sunt intarcati pana la varsta de 2 luni jumatate vor primi exact acelasi lucru apoi usor usor o amestec cu orz ovaz si secara si apoi dupa ce mai selectez din ei adaug mancare de canari. Porumbeii mei nu mananca absolut deloc porumb, habar nu au ce e ala! Consider ca porumbeii trebuie sa manance tot timpul anului aceleasi tipuri de seminte si in functie de sezon trebuie sa varieze doar concentratiile.
La loturile de zbor porumbeii mananca doar odata pe zi la ora 9 seara cate 18 grame pe cap de porumbel.

7. Cum mentineti porumbei sanatosi?

In primul rand ma intereseaza doar porumbeii cu imunitate naturala. In al doilea rand elimin absolut orice porumbel matur sau pui care nu se adapteaza sistemului de crestere. in al treilea rand consider ca porumbelul care nu reuseste sa se mentina singur sanatos in conditiile in care are mancare apa si loc intr-o cusca curata nu trebuie oprit sub nici o forma.

8. Investiti mult anual in porumbei?

Foarte mult timp alocat cu o foarte mare pasiune, cand privesc porumbeii banii sunt mereu pe locul 2.

9. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Puii dupa perioada de intarcare au o perioada de asa zisa invatare de aproximativ 3 saptamani cand sunt lasati de capul lor pe acoperis sa faca ce vor. In perioada asta ei vor invata sa intre cand sunt chemati la hrana. Dupa ce se invata bine incep sa ii gonesc la zbor, doar odata pe zi si fac observatii. Puii care nu au nici o tendinta sa zboare sau se ridica si se duc pe alte acoperisuri sau au tendinta sa faca orice numai sa nu zboare sunt eliminati. Dupa ce se formeaza un nucleu din numarul initial de pui incerc sa comving si lenesii unul cate unul sa ii urmeze. Toti care nu se lasa comvinsi sunt eliminati. Incerc sa nu amestec alti puii in lotul initial cu care am inceput, porumbeii traiesc in colonie si eu cred ca intre indivizi se formeaza legaturi stranse. Dupa ce formez un nucleu bun de pui incep sa ii joc din mancare si din cadenta si intensitatea antrenamentelor.

10. Care sunt calităţile absolut necesare unui porumbel?

Caracterele de rasa care nu trebuie sa lipseasca.

11. Care sunt criteriile pe care le urmăriţi în momentul în care selectaţi o pasăre pentru compartimentul de reproducţie? 

Reproduc in circuit inchis, am hotarat sa nu mai cumpar nici o pasare am aici tot ce imi trebuie. Impart porumbeii pe grade de valoare de la 1 la 4, 1 cel mai bun 4 cel mai slab grad care consider ca merita reprodus. O pasare sa intre la reproductie trebuie sa fie o pasare de minim gradul 4.
Compartiment matca Jucatori de Galati
12. Care sunt criteriile pe care le luati in considerare când faceţi un cuplu? 

Formez 3 feluri de cupluri: Primul fel cuplul de compensare este format din 2 porumbei cu caractere care sunt complementare, al doilea fel cuplul de fixare de obicei este format dintr-o consangvinizare stransa a produsilor primului tip de cuplu si al treilea fel de cuplu cuplu experimental in cadrul acestui cuplu este permis absolut orice si formarea acestui tip de cuplu are rol de cercetare si experimentare. Din toate cuplurile opresc doar ce imi trebuie.

13. Luati in calcul si varsta porumbeilor la imperechere?

Incerc sa imperechez prin compensare din punct de vedere al varstei, unul batran cu unul mai tanar.

14. Faceti consagvinizari ? De ce? 

Da fac, pentru fixarea caracterelor de care sunt interesat.

15. Stiu ca aveti un plan spartan de selectie a pasarilor. Ne puteti detalia putin?

Selectia nu mi se pare spartana, e o selectie. In momentul intarcarii absolut toti puii care nu corespund standardului sunt eliminati. Dupa ce puii se invata in kit absolut toti puii care nu sunt 100% sanatosi sunt eliminati. Din cei care raman toti cei care nu zboara sunt eliminati si din cei care raman absolut toti care nu joaca sunt eliminati. Cu ce ramane incerc sa vad daca imi e necesar si daca imi e continui cu antrenamentele daca nu ii dau cadou.

16.In razboiul crescatorilor de Jucatori de Galati unde credeti ca se afla adevarul?

Crescatorii de jucatori de Galati nu sunt in razboi. Cand afirmi ca esti crescator de jucatori de Galati inseamna ca ai idee de standard si de regulamentul de zbor dupa ce ai idee de astea 2 confuziile se sfarsesc si urmeaza o foarte mare munca. Cei care se abat de la standard si regulament sunt intr-o continua cearta nu razboi dar nu sunt nici crescatori de jucatori de Galati.

17. Descrieti in 3 – 7 cuvinte drumul catre succes al unui columbofil.

3-7 cuvinte e cam putin. Prima cerinta e sa stii ce vrei si apoi sa ai taria sa cauti metoda prin care sa obtii rezultatul cautat, mentinand placerea de a creste porumbeii si respectand pe toata lumea.

18. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o creste.

Inteligenta, hotarare si indrazneala.

19. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

Predictibilitate, calitate si rezistenta.

Blogul personal al domnului Maftei Ovidiu aici.