Zborul in timpul iernii cu tippleri si tumbleri

Zborul cu porumbei  tumbleri de inaltime in timpul iernii este o sarcina foarte usoara. Cei mai multi crescatori amatori pot face performante in aceasta perioada a anului. Cel mai potrivite pentru hranire sun orele 9 dimineata si 6 seara. Nu trebuie antrenati pe timp de ceata pentru ca vor fi pierderi.

Cel mai potrivit este intr-o zi geroasa cand cerul se vede clar, ei vor zbura la inaltime moderata. Atunci cand vantul bate din Sud-Est poate fi anticipat un zbor de lunga durata. Crescatori vechi se ghideaza in general in functie de vant.

O mana plina de porumb indian cu jumatate de ora inainte de eliberare este o hrana buna pentru o zi cu vant. In vreme de vant pasarile au nevoie de mancae substantiala in gusa inainte de a merge la exercitiul lor de zi cu zi , cum ar fi mazarea, fasolea , porumb indian, si o cantitate mica de seminte pentru canari care le va inbunatati durata de zbor. Un loc cald face o  diferenta in durata de zbor a pasarilor pe timpul ierni.

Mazare si orz sunt cele mai bun pentru hrana lor normala. Porumb , grau si neghina este o foarte buna schimbare care sa fie administrata o data pe saptamana. O cantitate mica de seminte de canepa dupa cina lor face foarte bine pe vreme rece.

Extras din: ZBORUL CU TIPPLERI SI TUMBLERI- G Smith

4 thoughts on “Zborul in timpul iernii cu tippleri si tumbleri”

  1. In tara noastra, acest zbor poate merge in zonele de campie sau nici acolo. Rapitoarele ataca deja in primele 5 minute de zbor pe timpul iernii.

    Ce rezistenta au la uliu sau la soim tipplerii comparativ cu voiajorii?

  2. La intrebare nu stiu sa raspund.
    Pot zice ca la jucatori/tumbleri e jale. Am intalnit pasari tinere care refuza sa mai paraseasca crescatoria cu toate ca in vara zburau binisor.

  3. Din cate am observat, tipplerii nu sunt lasati niciodata sa zboare liber, ci numai dupa un program foarte riguros (cei crescuti pentru performanta, nu doar de placere).
    Apoi, nici voiajorii care nu sunt crescuti liber tot timpul anului nu au “rezistenta” la rapitoare . . .

  4. din cauza pasarilor rapitoare tipplerul nu se poate zbura iarna si nici nu are rost, uzezi pasarile degeaba , eu incep antrenamentele in martie si am pierderi considerabile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *