Zburatorii si ochii perla

A fost interesant sa citesc ziarul lui Hollander despre mostenirea ochiului perla la porumbei domestici si cred ca a stabilit cateva mici reguli ale mosteniri, pentru novici, si cateva scurte dar idei bune. Totusi nu pot sa inteleg cum un student si impatimit al porumbeilor poate sa faca o declaratie atat de eronata si sa declare ca absolut toti zburatori literalmente au ochiul perla. Aceasta idee este pur si simplu falsa.

Ce este adevarat este ca multi zburatori de inaltime au ochiul perla, dar nu toti. Multe exemple de rase de zburatori care nu au ochiul perla gasim in Europa de Est, in particular printre rasele Romanesti de zburatori precum: Visinii, Vargatii, Cafenii, Canepii si Orebeteni sunt exmple de zburatori cu ochi galbeni.

In literatura Engleza si Germana vedem termenul de “tumbler” atasat acestor rase ( In Romania termenul tumbler este jucator iar roller este roller ) dar in Romania aceste rase sunt clasificate ca zburatori.

In timp ce multe rase Rusesti/Ucrainene Tutcheresi, precum Nicolaievsky, Chorkovki, Krimski, Militopliski, Orlik si aletele cu ochiul perla, o umbrire a ochiului ( ochi cenusiu) este chiar de dorit.

Tehnic denumirea de zburator nu este chiar 100% corecta, “tutcheresi” traducanuduse “taietorul de nori” in rusa.

Polonezi se refera la ei ca fiind “Gormalatne” grup de rase ce inseamna zburatori.
Analog sunt multi zburatori cu ochi de taur in Estul Europei.

Mergand in Vest, ochiul perla este departe de a fi o regula pentru zburatori , defapt aici sunt o exceptie.
Zburatori Danzing de altfel in general pasari cu ochiul perla, mai intalnim ochiul albastru sau cum era numit in timpuri vechi ” ochii de lapte”. Ochiul de lapte a fost cel mai apreciat printre carescatori timpurilor apuse in Danzing ( Gdansk) si de asemenea a mai fost raportat la zburatori Pomeranian Eye Crested sau cum sunt cunoscuti ca “Schaukappen” o rasa alaturata Danzingului.

Mergan in Marea Britanie aflam ca in trecut existau tulpini de tippleri cu ochiul verde sau diluat, de altfel istoria rasei ne vorbeste de ochiul perla. Acest lucru a fost discutat acum cativa ani cand dintr-un mare numar de Voltati cativa dintre ei prezentau culoare ochilor verde, la care crescatorul a crezut ca este primul cu porumbei ce au ocii verzi.

Ochiul verede exista cum mult inaintea tipplarilor sau a teoriilor despre ochiul verede.
Ca o nota separata, chiar daca azi tipplari sunt vazuti ca o rasa de zburatori ei sunt tehnic o rasa de jucatori.
Defapt numele lor provine din vechiul dialect So. Yorkshire (Sheffield) unde “tipple” inseamna a se rostogoli (to tumble).

Precum acest dialect a murit pe scara larga, intelesul cuvantului a fost la scara larga alterat, multi crescatori crezand ca se refera la tipul desenului: zburatoare albe pe fond albastru/bronz.

In aceste zile tippleri sunt o rasa care inca fac performanta dar au fost dirijati in asa fel, restrictiv, in cat tumba este foarte greu de vazut.

In Orientul Mijlociu unde este o oaza de zburatori multi dintre acestia au ochiul portocaliu.

Nordul Italiei, Modena (Triganica) a fost candva un exemplu de zburator formidabil nu doar ca voiajorist sau pentru sportula ” Le gurra” (Razboiul) dar si ca zburator de mare inaltime si durata asta pana rasa sa fie distrusa, acuma 150 de ani. Din fericirie un mic grup de crescatori locali inca cultiva rasa. Au ochii porticali , perla si ca de taur.

In Estul lumii in China zburatori locali au o vasta peleta de culori a ochilor: albastri, portocali, rosi , mormoni etc. Ochiul perla nu este comun.

Batrani vestici crescatori de zburatori credeau ca cu cat ochiul este mai clar cu atat pasarea vede mai bine de la mare altitudine, unii cred si in aceste zile. Este ceva de moda veche, un hocus-pocus, ca si cum un barabat cu ochhi albastri ar fi superior celui cu ochi verzi sau caprui.

Deci pot spune ca zburatori si jucatori trebuie sa aiba ochiul perla? Sunt o multime de pasari bune de toate tipurile pozibile, iar culoarea ochiului este o preferinta personala.

Unii dintre cemi mai buni jucatori de Kalla pe care ii am au ochii rozalii. cel mai bun porumbel de anduranta pe care lam reprodus a avut un ochii lipsa iar celalalt era de tipul ochiului de taur.

Porumbei buni vin sub orice tip, cu ochii: perla, portocali, gabeni, ciacarii……etc.

De Kelley D. Spurling Grants Pass 1999