37 de etape de formare a lotului de tippleri

by E. W. Matthews

1.Atunci cad puii sunt de 5 saptamani acestia ar trebuii mutati in compartimetul lor.

2. In primele zile almentatie si apa la discretie

3.Eliminam hranitoare si adapatoarea , hranim puii din mana si apa primesc doar dupa ce sunt hraniti.

4.Acum este avantajos sa introducem un dropper. Acesta ramane pana in stadiul 5.

5. Obiectivul este de a integra dropperul. Atunci cand puii sunt de 6 saptamani ar trebuii hraniti o data pe zi si incurajati sa fuga dupa mancar. Acum putem elimina dropperul si introdus numai in momentul hraniri.

6.Pana acum pasarile ar trebuii sa asocieze dropperul cu mancarea. (putem folosi aproape orice pasare alba care poate fi folosita ca momeala)

7. Cu asta am finalizat prima etapa

8. Acum porumbei tineri ar trebui sa aiba posibilitatea sa vada afara si petru a face asta un perete al cresctoriei trebuie sa fie din plasa sau cel mai bine este sa aiba posibilitate de a iesi in partea de sus a crescatorieiei(acoperis) astfel in cat sa poate petrece ceva timp pana la ora mesei cand se introduce dropperul si sunt chemati pt a fi hraniti.

9. Acum vei fi mirat cand pasarile au libertate. Nu uita un bun puii zburator are aripa mai puternica decat capul. Avand in vedere acest lucru trebuie sa gasesti cel mai bun moment de eliberare si acesta este atunci cand culoarea ochilor sa schimbat. Aceasta ar putea avea acuma 8 saptamani.

Cu droperul afara deasupra crescatorii deschidem usa  crescatoriei si lasam porumbei tinerii sa urmeze dropperul care sa fuga dupa cereale. Aruncand cereal in interiorul si exteriorul crescatoriei invatam puii cum sa intre si sa iasa din crescatorie. Dupa o scurta lectie ii hranim dupa le oferim si apa. Facem lucrul asta in fiecare seara pana incep sa zboare.

10. Presupunem ca pasarile stiu sa intre si sa iasa urmatorul pas este sa eliberam lotul fara dropper pt 10 sau 15 minute dupa care eliberam dropperul. Tineri vor vedea dropperul il vor asocia cu mancare si vor cobora jos. Trebuie chemati si hraniti.

11. Acesata procedura se efecuteaza de cate ori avem ocazia pt a obisnui tineri , marind de fiecare data timpul de zbor
12.Pana acum am invatat porumbei tineri ce vrem de la iei. Acesta a fost un exercitiu mental, urmatorul pas este sa le pregatim rezistenta fizica.

13. Sa facem o analogie. Sa presupun ca am o masina care are ar oferi capacitatea sa conduc 500 de km daca ii fac plinul. La inceput masina este mai grea din cauza rezervorului plin(un consum mai mare) dupa un timp masina ar trebui sa revina la normal. Daca cu acelasi automobile asi dori sa merg doar 20 km nu trebuie sa ii fac plinul.

14. Daca doriti ca tinertetul sa zboare mai putin asigurativa ca nu i-ati facut plinul. Nu dorsc sa transmit ca tot ce avem de facut este sa ingrasam un  porumbel zburator si el va zbura toata ziua, departe de asta, trebuie antrenat fizic in etape cum face orce atlet.

15.De acum putem aranja antrenarea pasari dupa amiaza. Este de ajuns doar “rezervorul” pt a simula un zbor facut de dimineata cu “plinul facut”

16 Porumbei Tineri au fost instruiti psihic sa nu coboare fara dropper.

17. Sa presupunem ca ne-am propus ca peste trei saptamani intr-o zi anume sa avem concurs . Ne trebuie un lot de cel putin trei plus o rezerva de doua pasari pasari in forma la acea data .

Selectam cei mai buni cinci pui si cat mai apropiati ca performanta. Pasarile trebuie sa stea in boxe individuale (boxele o sa aiba 35×35 cm) aranjate in asa fel incat pasarile sa nu se poate vedea intre ele. Pasarie trebuiesc hranite individual si numai seara tarziu. Apa trebuie data 2 ore mai traziu dup ace au fost hraniti.

18. Obietivul este sa incep cu stolul de la un anumit nivel. Singura modaliatte de a face asta e sa incep de jos. Dimineata urmatoare las pasarile sa se uite la ele. Nu le hranesc pana seara. Se foloseste orz nedecojit pt a hrani pasarile in formare.

19.Pasarile sunt satisfacute pentru ca le tinem satule. Oferim o hrana completa astfel suntem siguri ca apratul digestive nu este afectat.

20.Daca nu li se poate da orz , hraniti cu eva similar.

21. A doua seara li se perimite sa iasa afara . daca nu prezinta dorinta de a zbura ar putea fi dornici de mancare sau intr-o conditie mai slaba. In primul rand se doreste ca lotul sa zboare o ora dupa aceea sa fie chemati.

Daca sunt prea zburdalniic inseamna ca nu au scazut in conditia de zbor. In acest moment va puteti da seama daca au fost hraniti prea mult sau prea putin.

22.Acum apreciem ce cantitate de hrana ii dam unei pasari. Calitatea hranei decide durata de zbor . Cu pasare antrenata mental si cu un control asupra calitati hranei ne putem da seama cand hranim in deajuns . Daca esuam riscam ca pasarea sa devina un cautator , daca pasarea coboara din proprie initiative atunci el rupe obiceiul care a fost invatat, nu mai asteapta dropperi pt a fi hranit.

23 Va trebui sa experimentam calitatea hranei pt a vedea ce durata de zbor le putem obtine cu anumite retete
.
24 Se noateaza care pasare coboara prima din stol si care coboara ultima pt a aceste doua sunt opuse si probabil pasarea din mijloc este in stare buna.

25 Se reducem cantitatea de hrana pt ultima pasarea astfel la urmatorul antrenamnt sa avem un stol echilibrat.

26 Avand trei pasari la fel , presupunand ca ai inteles fiecare necessitate a pasari, putem creste calitatea hranei adaugand 1/2 grau . Performatele pasarilor ar trebui sa fie acum intre 4 si 5 ore zburate dupa asta eliberam dropper.

27.Am format un lot frumos de zbor. Acum este momentul sa introducem diferite tipuri de cereale( mei, rapita, mazare etc.)

28. Au mai ramas 6 zile pana la ziua prestabilita in cazul in care pasarile au zburat 3-4 ore ar trebui hranite cu ¼ seminte mixte, ¼ orz, ¼ mazare si ¼ grau. Pentru cam facut o schimabre brusca in dieta lor trebuie sa ne asigura ca digestive este buna. Astfel trebuie sa asiguram sarurile necesare organismului.

29. In ziua urmatoare se odihnesc si ii hranim la fel. Daca mancarea a fost digerata atunci nu mai au nevoie sa saruri.

30. Ziua urmatoare ii zburam cu 8 ore inainte de intuneric dar nu ii lasam sa zboare mai mult de 5 ore. Pt ca in acest stagiu nu avem nici o dorinta de a epuiza pasarea.

31 Atunci cand sunt stabiliti in cotetele lor vor fi hraniti cu 1/2seminte de artar 1/2alte tipuri de seminte si apa de baut.

32 In ziua urmatoare 1/2 artar si 1/2 grau plus in apa tonic

33 A doua zi 1/4artar ,1/4porumb , 1/2alte seminte. Le dam porumbul apoi artarul si apoi le permitem sa manance cate seminte doresc. Asta ar trebuii sa se intample cu aproximativ 12 ore inainte de eliberare. Amanam sa le dam apa cu aproximativ o ora dupa hranire.

34 Urmatoare dimineta devreme le oferim apa, majoritatea pasarilor nu vor, dar daca pasarile au fost crescute cum trebuie si antrenate bine vor fi in stare sa zboare 12-16 ore si asa.

35 Sper ca am transmis o idee de formare . aceste nu este in nici un caz singura modalitate de hranire sau de antrenare. Dar principilu este acelasi.

36 Fara indoiala va trebuii sa experimentati!!!!!!

37 Tot timpul antrenametului pasarile trebuie sa aiba grit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.