AMELIORARE SAU TRANSFORMARE ?

Referindu-ne la porumbei in general si la rasele de performanta in special, ameliorarea poate insemna perfectionarea caracterelor de exterior, fara a fi afectate caracterele de baza ale rasei sau, dupa caz si imbunatatirea performantelor sportive. In momentul in care, selectia se face exclusiv pe caractere de exterior, fara a se mai tine cont de necesitatea pastrarii caracterelor de baza, putem vorbi de o transformare.

In decursul timpului, s-au observat transformari in ambele sensuri si anume: porumbei de frumusete au devenit porumbei zburatori sau jucatori, dar, mai ales porumbei zburatori sau jucatori au devenit porumbei de frumusete.Un exemplu elocvent de creare de noi rase, sunt rasele de voiajori de expozitie; in diverse tari au fost create rase de frumusete, care au primit si o denumire pe masura, lasand rasa de la care s-a pornit sa faca ce stia mai bine, adica sa se intoarca acasa din concursuri.

Astfel putem aminti: Voiajorul Belgian de frumusete, Voiajorul de Liege de frumusete, Voiajorul German de Expozitie, Voiajorul Englez de expozitie, Voiajorul Maghiar de frumusete,etc., toate aceste rase au primit o denumire reprezentativa si nimeni nu a avut pretentia sa spuna ca a realizat ”evolutia” voiajorului. Normal ca aceste noi rase au fost create prin incrucisare, nu prin selectie in cadrul rasei.

Unii cercetatori ne atentioneaza ca, caracterele de zbor sau joc se transmit de la o generatie la alta, in cadrul unei rase, intr-o perioada mare de timp, cu conditia ca rasa respectiva sa nu sufere corciri. Cu alte cuvinte, daca exemplarele unei rase au zburat sau au jucat, urmasii lor trebuie sa-si pastreze aptitudinile, chiar daca au fost tinuti inchisi o perioada lunga de timp.

Procesul de transformare a unei rase de zbor sau joc intr-o rasa de frumusete, are la baza, in principal, procesul de incrucisare. In momentul in care incrucisam doua sau mai multe rase, produsii rezultati se numesc hibrizi,metisi sau in termen popular corcituri, deci nu mai apartin nici unei rase.Ulterior, printr-o selectie riguroasa in directia dorita se poate spune daca s-a ameliorat rasa sau s-a ajuns la o rasa noua, stabilizata genetic.

Rasele de porumbei nu se creaza peste noapte, este nevoie de o perioada de timp, un areal de raspandire, un numar de exemplare si un numar de crescatori care sa urmeze aceleasi criterii de selectie.

Cea mai buna metoda de ameliorare a raselor de performanta, este metoda “in rasa pura”.Lucrarile de specialitate ne prezinta mai multe metode de ameliorare, printre care si metoda incrucisarii. Aceasta metoda are ca scop principal modificarea sau imbunatatirea unui caracter, fara a se pierde calitatea de baza a rasei. In mod normal, in urma acestei metode obtinem o diversificare a caracterelor de exterior ale unei rase si ea se practica pe scara larga, mai ales la porumbeii de ornament.

La porumbeii de zbor sau joc, metoda incrucisarii este mai greu de aplicat, deoarece selectia ulterioara trebuie sa aiba in vedere in primul rand pastrarea caracterului de baza-zbor sau joc- si de abia apoi urmarim si ameliorarea caracterului dorit ( desen, culoare, forma). Tocmai din aceasta cauza cele mai multe rase de zbor sau joc, in urma incrucisarii s-au transformat in rase de frumusete si in foarte putine cazuri s-a constatat o ameliorare a lor.

In prezent, tot mai multe rase de zbor sau joc sunt transformate in rase de frumusete, de catre “mari crescatori”, care nu pot sau nu vreau sa accepte ca au transformat rasele sau in unele cazuri au “creat” altele noi carora le lipseste o denumire pe masura. Acest lucru nu poate decat sa mentina o stare de confuzie, mai ales in randul incepatorilor, fapt ce va dauna in timp, chiar rasei in cauza.

In conceptual actual, putem avea o rasa aparte, daca indivizii rasei respective se deosebesc de indivizii altei rase existente, prin cel putin doua caractere. Aceste este si unul dintre motivele care au dus la inmultirea numarului de rase recunoscute international.Un alt concept ,care a dus la neprezentarea unor rase de performanta in expozitii, este acela ca -rasele care presteaza nu pot fi “frumoase”; s-a ajuns la concluzia ca acest concept a fost gresit, iar primii care au realizat acest lucru si permit deja prezentarea in expozitii a porumbeilor de performanta, sunt nemtii.Asa s-a nascut deviza: FRUMUSTE SI PERFORMANTA, prin care sunt invitati toti crescatorii de rase de performanta sa-si prezinte porumbeii in expozitii, insotiti de fisa de zbor si joc.

Din acest punct de vedere, rasele romanesti au un avantaj enorm: nu au fost transformate in totalitate, multe dintre ele pastrandu-si inca aptitudinile de zbor sau joc. Ar fi un mare pacat pentru rasele romanesti, sa nu invatam din greselile altora si sa continuam munca de auto-distrugere a raselor nationale , prin transformarea lor in rase de frumusete, capabile sa zboare de pe o casa pe alta sau, mai rau ,sa le transformam in “pui de gaina”.

LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!

Articol preluat de pe pagina personala de sunphoto al domnului Vlad Hadarau.

5 thoughts on “AMELIORARE SAU TRANSFORMARE ?”

  1. Da, am vazut dupa ce am terminat de citit, multumesc!
    In ceea ce priveste recapatarea aptitudinilor de zbor, sunt destul de circumspect . . .
    Cu cativa ani in urma, inainte de a-mi lua moriscari, am cumparat doua perechi de rolleri orientali, auzind multe povesti despre calitatile lor de foarte buni zburatori si jucatori. Proprietarul a fost cinstit si mi-a spus ca nu-i zboara niciodata, desi-i are de multi ani. I-am tinut doi ani si nici puii lor si nici puii din puii lor n-au zburat nici cat pagii – de jucat, nici vorba! Probabil este nevoie de mult mai mult timp pentru a-si recapata jocul si zborul dupa generatii si generatii la cusca . . .

  2. Salut, poate erau o linie care si-au pierdut zborul tocmai prin selectia la voliera, degeaba ati mai zburat puii daca nu au gene de zburatori. Eu am orientali si am zburat doar puii de la matcile primitre si pot spune ca zboara intreo o ora si maxim 2 ore depinde cat de des si lung joaca exemplarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.