Ce trebuie sa știi despre vaccinarea porumbeilor.

Parca o data cu timpurile astea pe care le trăim, gândirea  clara ni sa dus cu dorul.

Specialiști de pe Facebook, baga frica in noi, cu  zeci de teorii care se bat cap in cap, dar regurgitate de atâtea ori  ajungem sa le credem fără  a le mai trece prin filtrul gândiri logice.

Un comentariu interesant văzut de mine pe facebook  un colmbofil motiva faptul ca nu își vaccinează porumbeii pentru ca vaccinurile conțin mercur, un om poate tolera mercurul  dar o pasare de câteva sute de grame o sa aibă sistemul imunitar distrus.

Un punct de vedere valid doar pe facebook, nu si in realitate. Lăsând  cercetătorii de pe Facebook deoparte, mercurul nu mai este folosit in vaccinuri la ora asta ( e  trecut de 9 seara )

 Vaccinurile pentru porumbei se împart in doua: vaccinuri active si vaccinuri inactive.

 Vaccinurile pentru porumbei inactive.

Virusul este crescut in ou de găina si distrus/ omorât prin tratare termica sau chimica.   Acest vaccin in funcție de aditivul folosit in vaccin creează un răspuns imunitar  mai puternic sau mai mediocru.

Din punct de vedere biologic, vaccinurile inactive sunt cele mai sigure de folosit,  pentru ca, virusul sau bacteria este deja distrus distrusa si nu poate cauza boala așa cum se mai spune.

Pentru organism sa creeze anticorpi trebuie sa aibă o stare de sănătate acceptabile, daca porumbelul este într-o stare precare de sănătate, nu va avea nici un răspuns imunitar la vaccin,  cu toate aste se recomanda  evitarea vaccinării porumbeilor bolnavi.

Vaccinurile inactive de multe ori folosesc ca aditive pentru răspuns imunitar hidroxid de aluminiu,  acest hidroxid de aluminiu induce infarct miocardic daca este introdus într-o vene principala si ajunge la inima direct.    De aceea vaccinul se face sub piele.

Partea negativa a vaccinurilor inactive este pentru ca  bacteria sau virusul este deja mort antrenează sistemul imunitar la boala deja instalata, nu previne infectarea porumbelului.

Cu toate astea porumbelul o data infectat si boala instalata, el are anticorpi sa lupte, are cu ce sa combată boala.

Vaccinurile active.

 Vaccinurile sunt făcute prin creșterea in condiții artificiala a virusului sau bacterie modificate sau alterate genetic care nu se pot reproduce  in corpul porumbelului.

In mod normal aceste vaccinuri nu ar  trebuie sa producă boala dar in cazuri rare, când pasările sunt bolnave se mai întâmpla sa cauzeze si boala, sau mai bine zis daca pasare este deja infectata si trece prin boala, noi ii mai dam încă una  la care sa formeze anticorpi.

In aceste cazuri este deja  o presiune mare pe sistemul imunitar iar încă o boala in plus  va șubrezii porumbelul.

 In funcție de aditivi folosiți si starea de sănătate a porumbului se declanșează un răspuns imunitar, care poate fi mai mare sau mai mic.

Contra indicații: pasările bolnave nu se vaccinează.

Partea pozitiva este ca aceste fiind un virus viu sau o bacterie vie  corpul pe lângă antrenarea sistemul imunitar si anticorpii necesari, dezvolta si proteina care detectează virusul sau bacteria  de la bun început, deci previne infectare.

Imunitatea in 21 de zile.

Un răspuns imunitar  se poate declanșa in câteva ore de la injectarea virusului,  regula de 21 de zile este pentru ca, orice ce vaccin stimulează sistemul imunitar, prin stimulare înțelegem ca îl pune la treaba,  îl muncește.  Iar 21 de zile o perioada unanim acceptate de odihna  sistemul imunitar sa se recupereze

Ii vaccinez si fac boala oricum.

Vaccinurile de obicei conțin o singura tulpina a virusului sau o bacteriei   pentru care încercam sa imunizam porumbeii.  Daca o tulpina diferita infectează porumbelul exista o șansă buna ca porumbelul sa dezvolte boala, cu toate astea simptomele unei păsări vaccinate pentru  boala respectiva nu se apropie deloc de simptomele unei păsări nevaccinate.

vaccinul de paramixoviroza – chiar daca vaccinul este doar pentru paramixo,  pasaraile vaccinate au aratat o rezistenta mai buna si la adenovirus.

Vaccinul de samoneloza – chiar daca sunt peste 2000 de tulpini de salmo  pasările vaccinate au aratat o rezistenta mai buna la adencoli ( infectie sencundara de la andenovirus )  si o rezistena mai mare la e-coli ( infectie secundara de la paramixo)

 Cel mai mare veterinar de porumbei in viata astazi Dr Colin Walker  a scris asa:  

          Cine nu vaccinează porumbei ii va trata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.