Comportamentul de rostogolire al porumbeilor

Rezumat.

Muschi gatului sunt excitati prin tremuratul gatul sau exitati continu. Desi pasarile se rostogolesc spre inapoi, muschi gatului sunt un factor inportant pentru acest lucru. Tumbleri se rostogolesc in tumpul zborului, aici viteza zborului si inaltimea conteaza, dar rollerii parlor atunci cand zbor nuschi gatului nu sunt exicitati. Agitarea laterala este responsabila pentru rostogolire, nu agitarea dorso-ventrala.

Normal jucatori sunt de doua tipuri tumbleri si rolleri. Tumbleri se divid si ei in parol tumbler si tumbleri zburatori. Pe cealalta parte rolleri sau parol roller sunt doua tipuri care se autorostogolesc, tremuratori sau ne tremuratori.

In familia tumblerilor sunt multe rase de tumbleri zburatori (zboara noaptea, inaltime mare), tipplerii (au zburat 22 de orea prima data in UK in 1971) incrucisare intre tumbleri si porumbei Cumulet (zboara 10 ore) din Franta ( zbor sustinut, joc rapid, auto-rostogolire), zburatori de inaltime (15 ore, corp elegant), auto parlor tumbler ( ca epilepsia) excitatat de orice factor intern si extern care duce la o rectie chimica ce determina rostogolirea. Medicamentele aticonvulsive au efect asupra porumbeilor jucatori.

Introducere.

Rolleri si tumbleri sunt practic doua tipuri diferite. Una este pentru zbor si una nu este pentru zbor adica rolleri. Din nou zborul este clasificat in doua in tumbleri si in rolleri iar tumbleri sunt impartiti in trei tipuri, Tippleri, zburatori de inaltime si parlor tumbler.

Rolleri pot fi zburatori sau nezburatori, cazuri de rolleri zburatori sunt: Birminghan, Oriental si Galati, pe cealalta parte nezburatori sunt doua tipuri: parlor si tremuratorii aici incluzand dasti, kalami si havai roller ( in India este numita Marele Jucator de India) (Levi, 1965)

Spectaculosul joc al porumbeilor a fost observat prima data de Darwin si in final de Levi descris in cartile sale. Din referintele lui David Gibbs sunt 316 speci de porumbei in lume. Istoria porumbeilor a inceput in Mesopotamia ( anul 500 I. Hr.) si a fost in cele din urma inbunatatita de Levi. Comportamentul porumbeilor parol cat si tumblerilor zburatori sau rollerilor provide din sute de mii sau milioane de generati selectate (Darwin 1897). Tipul salbatic domina non-varietatile de tumbleri, de aceea atunci cand incrucisam tumbleri cu nejucatori von obtine ne-jucatori.

Comportamentul porumbeilor a fost mentionat de Gilbert 1947. fenomenul anormal al neuronilor si celulelor cerebrale ce controleaza miscarile si exchilibrul in timpul jocului. Exista unele diferente intre neuroni perfiferici si myoblastul scheletic intre porumbei de acest tip si alte rase (Lange, 1952)

2. Materiale si metode

Doua tipuri de cusca expermientala una a fost 25x20x18 inchi (placa 1) si alta de 22x18x16 inchi (placa 2 ). Numararul total de porumbuei folositi au fost 9 perechi .

Numarul si tipul de porumbei: Moss-sculli ( tumbleri zburatori) (placa 4) 3 perechi din Khulna, Lowtan ( palor tumbler) (placa 3) 3 perechi din Bogra si Incrucisati indigeni (placa 5) 3 perechi de la Jessore, Bangladesh.

Alimentatia: Mixul standard; porumb – 6 kg, grau – 4 kg, mustar – 0.5 kg, mazare neagra – 2.5 kg, hrana pentru pui de carne – 1 kg, mei japonez – 0.5kg si naut-0.5 kg pentru 15 kg de hrana (placa 6) distribuita zilnic de 2 ori pe zi: 8:00 a.m. si 17:30 p.m..

Programul de reproductie. Toti porumbei au fost bine pregatiti pentru reproducere. Pentru depresiile consangvine si perechile consangvine dimensiunile puiilor scad in fiecare zi. Parinti originali poarta poarta heterozigot gena de rolleri /- mai mult sau msi putin linia este pura pentru ca doar un singur pui are coada de tip negru.
Jocul practic imcepe la varsta de 30 de zile. Caderea sau orice alta bariera nu sunt motive sa nu joace.
Acest studiu a fost pe perioada aprilie 2008 – aprilie 2012

Rezultat

In mod normal nu au existat diferenet semnificative intre tremuratori-rolleri sau tumbleri de forma si greutate. ( tabelul 1) Jocul depine de stimul naturali si artificilali. Clasificare tipului jocului a fost urias, inaltima mare, usor, simplu, dublu, si joc pana la pamant pentru tumbleri zburatori, iar pentru Lowtan urias in deosebi unu-doi-trei. Cauzele jocului depind de genetica , musculatura si stimuli.

Particularitati al jocului ale porumbeilor Lowtan unde uneori nu sunt deacord sa imperechem masculi cu femela care se bat intre ei. Muschi excitati tremurand gatul sau o exciatre continuta a muschilor gatului. Tumbleri zburatori joaca in timpul zborului, aici incepultul zobrului este un factor, dar tumbleri tremuratori atunci cand zboara muschi nu sunt excitati. Tremuratul lateral este responsabil pentru joc nu tremuratul muschilor dorso-ventrally.

Comportamentul tumblerilor depinde maturitatea genelor , continuand practica pui intre 35-40 de zile au performante inbunatatite. In timpul tremuratului( stimul) tumblerul tremurator isi intareste muschi gatului pentru a mentina pozitia pe spate. Pentru recreere umana porumbei au fost colectati, au fost reprodusi selectiv zi dupa zi, o multime de varietati genetice. Cu gandul la Lamarck utilizari de oragane cum ar fi muschi gatului iar jocul este castigat de dominatie fie de conditia homozigot (/) sau heterozigot (/-) .

Rolleri parlor si tumbleri zburatori sunt din aceeasi familia deoarece uni tumbleri joaca la o inaltime foarte mica pe o parte. Comportamentu jocului depinde de maturitatea genei care este pe cromozonul Z le femele si masculi, femelele au un sigur cromozon Z. In timpul joculu aripa si muschi arpi sunt factorul inportanti nu picioarele. Lowes are o putere de zbor mai mica si zboara orizontal in timp ce tumbleri de zbor au o putere de zbor mai mare si zboara pe verticatala (wallraff, 2004).

IV. Discuti

Medicametele aticonvulsive au efect de oprire a jocul porumbeilor (mowrer, 1940) Modul de rostoglire al comportamentului porumbeilor este similar cu ataxia. (Riddle, 1943). Mostenirea acestei abilitati a fost raportata prima data de Darwin 1897. Mecanismul fiziologic al jocului este cunoscut pentru rapiditatea care cauzeaza o “intetosare” a priviri. (Mowrer, 1940). Muschii porumbeilor tumbleri nu sunt miotonici iar jocul este un neconditionat reflex coditionat. Masurarile cozi, aripi, ciocului nu pot fi comparata cu porubelul de stanca. (Ali 1981). Se poate declara jocul este genetic dar necesita multa practica.

V. Concluzie

Caracteristicile de joc sunt genetice si provin din miliaoane de generati selectate. La inceput observatiile umane si dupa imperechere selectiva arata aceasta intersanta abilitate. Tipuri de joc apar brusc si este obsolut normal pentru ca aceste lucruri se intampla de la selectia artificiala, prin domesticire. Uneori acesti porumbei produc pui care nu joaca ce provin de la stramosul fara joc porumbelul de stanca.

Rezultatul imperechere

Tipul culpului Nr. cupluri Nr. pui Masculi:femele % performanta Tipul performantei
Lowtan x Lowtan 3 48 44:4 95.83% La inceput 1-3 tumbe.
Dupa maturizare joc urias
Tumbleri zburatori x Tumbleri zburatori 3 48 29:19 93,75% 4 sunt excelenti
Incrucisari indigene x Incrucisari indigene 3 48 24:24 0% Cate o data rostogolire pe o parte

platforme

Bibiliografie
1.ALI, S. AND RIPLEY, S. D. Handbook of the birds of India and Pakistan. Vol 3, 1981.
2.DARWIN, C. Animals and Plants under Domestication (Appleton, New York, 1897).
3.ENTRIKIN, RICHARD K. Genetic and physiological investigations of roller pigeons. M. S. thesis, University of Cincinnati, Cincinnati, Ohio. 1971.
4.ENTRIKIN. R. K. AND ERWAY, L. C. A genetic investigation of roller and tumbler pigeons. J. Hered. 63:351-354. 1972.
5.GILBERT, RAYMOND E. Inheritance of tumbling in parlor tumbler pigeons. M.S. thesis, University of Utah, Salt Lake City, Utah, 1947.
6.LANGE, DREXEL D. The effect of anticonvulsant drugs upon the tumbling behaviour of the parlor tumbler pigeon. M.A. thesis, Drake University, Des Moines, Iowa. 1952.
7.LEVI, WENDELL M. Encyclopedia of Pigeon Breeds. T. F.H. Publications, Inc., Jersey City, New Jersey. 1965.
8.MOWRER, O. H. The tumbler pigeon. J. Comp. Psychol. 30:515-553. 1940.
9.RIDDLE, OSCAR AND W. F. HOLLANDER. “Scraggly” plumage and ataxia. J. Hered. 34:167- 172. 1943.
10.WALLRAFF, H.G. Avian navigation: pigeon homing as a paradigm. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York. 2004.

Scris de Dr. M. Ashraful Kabir si publicat in Global Journals (SUA 2012)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *