Frank Otta raspunde la intrebari

Cum selectati puii?

Ii selectez dupa performantele in aer si dupa disciplinare.

Va rog descrieti cat mai in detaliu cum selectati puii de la intarcare pana la formarea lotului de concurs. Folositi porumbei care participa in competitie la matca?

Prima parte a intrebarii este un raspuns destul de mare. Ii observ cat de bine ei zboara in conditii meteo diferite si cat de dsiciplinati sunt cand ii chem si cand intra in crescatorie. A doua partea a intrebari- Nu zbor pasarile o data ce ajung in compartimentul de reproductie.

Imperecheati intr-un fel pentru a obtine reproducatori si in alt fel pentru a obtine performeri? 

Da, imperechezi uni tippleri pentru sange ( pentru potentiali reproducatori) iar alti pentru performanta ( care merg in competiile de zbor). Unii dintre potentiali reproducatori zboara foarte bine chiar si in competitie – pentru mine Shannons in ultimi doi ani. In urmatori ani incer sa sa ma focalizez pe Davey Warrener si Elstob Hughes. De asemenea, am acum Mick Groody and Dave Black Bodens care merit o incercare. Si mai sunt si Kocholls. Ma bucur de testarea in aer a fiecarei lini pe care o detin, aceasta este prima mea placere, nu zboruri lungi. Daca sunt zboruri lungi cu atat mai bine.

Ce mananca porumbeii de matca?

Imi hranesc reproducatori cu un mix ce contine foarte multa proteina, un mix Polonez „KB” la care mai adaug ceva grau. In Anglia ei numesc asta „reproducere si intarcare”

Ce suplimenete primesc porumbei?

Eu dau pasarilor numai suplimenet naturale cu exceptie un amestec de vitamine in timpul feed-up-ului inainte de competitie, un tratament preventiv de tricomonoza si viermi si PMV in toamana tarziu sau la inceputul ierni, dupa acesta nici un alt tratament. Suplimentele naturale includ: cel mai bun grit, sare, usturoi, drojdie de bere, verdeturi din gradina ( papadie, frunze de salata, si orice le place sa manance asortat cu vitamine si minerale) si otet de mere in apa pentru a reduce dezvoltarea excesiva de coci. In timpul ierni prepar ceai din coaja de stejar, seminte de chimen, oregano, cuisoare, galbenele, frunze de urzica. Am de asemenea pregatit pus la macerat urzici tinere, din perioada anului cand acestea cresc.

 Va rog descrieti cat mai in detaliu un program de antrenament folosit la o echipa de concurs combinat cu mancarea care o primesc si cu suplimentele necesare. Care sunt semnele care va fac sa intelegeti ca porumbeii sunt in forma maxima?

In timpul perioade de antrenament hranesc pasarile cu o dieta foramata din: orz, grau, cardi, mei galben, orez necortificat, ovaz decojit, sorg. Forma de top poate fi vazut prin verificarea: excrementelor, stralucirea si alerta din ochi, pozitia pasari,dupa penaj si culoarea picioarelor. Daca culoare picioarelor e ca si atunci cand acestea au fost in apa, pasarea este in foma maxima. Desigur muschi trebuie sa fie flexibili.

Folositi consangvinzarea? Cat de strans?

Ca sa produc reproducatori imperechezi foarte strans. Semifrati intre ei, bunic nepot, din cand in cand mama-fiu sau tatat-fica.

Care este cel mai comun program de harnire pentru tippleri?

Nu stiu care este cel mai comun program de hranire pentru tippleri, dar pot spune ca reteta clasica englezeasca este cea mai buna. O numesc stereotip dinamic. Duc forma fizica a pasari cat mai jos si inainte de competitie o readuc inapoi cat mai sus. Voiajoriti faca lucrul acesta aproape in fiecare saptamana. Crescatori de tippleri o fac o data pe luna.

Cat de drastica trebuie sa fie selectia pentru a face performanta?

Selectez doar cativa din cei mai bun zburatori pentru competitie. Nici o data nu zbor stoluri mai in competiti.

Domnul Frank Otta invita toti crescatori de pe teritoriul Romaniei care zboara tippleri sa zboare alaturi de
International Tipplers detali suplimetare gasiti pe situl InternationalTipplers.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.