Interviu cu Alin Butnar crescator de Jucatori de Galati

Ma numesc Alin Butnar,am 37 de ani si sunt din Turda.Sunt membru activ al Roller Club Romania si Porumbelul 2003 Turda.

1. De cand cresteti porumbei?

Am inceput sa cresc porumbei in anul 1987 ,doua rase dragi mie,Jucatori de Galati si Voiajori.Aceasta frumoasa pasiune am fost nevoit sa o intrerup in anul 1996,din motive personale.In primavara anului 2010 am reusit sa aduc din nou in viata mea Jucatorii de Galati.

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Cresc o singura rasa,Jucatori de Galati.Felicit toti crescatorii care detin doua,trei,cinci rase,e foarte bine daca le indragesc si le pot gestiona.Personal,consider ca alocarea tuturor resurselor intr-o singura rasa se poate dovedi mai eficienta.

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

Selectia in cadrul unei rase,in speta in cadrul unei crescatorii este foarte importanta.Astfel, am impus un mod de selectie propriu si un numar de porumbei in crescatorie.Reproducatorii sunt in numar de maxim 40(20 cupluri) din care reproduc 60-80 pui.In sezonul rece pastrez maxim 20 pui.Ca dovada,momentan detin 55 porumbei.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Crescatoria este formata din 3 compartimente.Compartimentul principal,cel mai spatios in acelasi timp,al reproducatorilor,poate gazdui 24 cupluri.Celelalte 2 compartimente gazduiesc tineretul .Dupa selectia de vara si pierderile inevitabile,in luna Octombrie tineretul ramas este mutat intr-un singur compartiment iar in cel ramas gol sunt mutate femelele de la matca.Masculii raman in compartimentul de reprodus pentru a-si pastra boxa.

5. Cand va imperecheati porumbeii?

Porumbeii ii pun la pereche la mijlocul lunii Februarie.In cazul unor temperaturi scazute,am posibilitatea incalzirii intregului compartiment.In ultimii 2 ani,la inceputul lunii Aprilie am intarcat prima serie de pui.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

In perioada activa( Martie-Septembrie) in compartimentul reproducatorilor hrana este compusa procentual din urmatoarele cereale si seminte mici:
Grau35%,Porumb25%,Orzoaica10%,Sorg10%,Mazariche8%,Floarea soarelui5%,Mei5%,Rapita2%
Porumbeii primesc mancare de 2 ori pe zi,la orele 10 si 18.

-In compartimentele de tineret treaba sta in felul urmator:
Orzoaica60%,Grau10%,Porumb10%,Sorg 10%,Mazariche 5%,Rapita5%.Porumbeii sunt hraniti de 2 ori pe zi,la orele 11 si 20.Ratia pentru un porumbel este de 25gr/zi.

-Incepand cu luna Octombrie toti porumbeii primesc aceiasi hrana si aceiasi cantitate, 30gr/zi si sunt hraniti o singura data pe zi in jurul orelor 15.Hrana este compusa din:
Grau35%,Porumb30%,Orzoaica15%, Sorg10%, Floarea soarelui5%, ,Mazariche4%, Rapita3%.

7. Cum va mentineti porumbei sanatosi?

Mentin porumbeii sanatosi prin hrana echilibrata de-a lungul intregului an si prin curatenia periodica efectuata in toate compartimentele.Obligatoriu,in luna Octombrie-Noiembrie administrez tuturor porumbeilor pe care ii detin tratamente profilactice dupa care urmeaza vaccinarea contra paramixovirozei.

8. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Cateva reguli simple din crescatorie si in antrenamentele porumbeilor:
-nu hranesc porumbeii inainte de antrenament
-in stoluri formate din 5-7 porumbei,fiecare echipa este antrenata de 4-5 ori/saptamana
-dupa orele 11 ridic foarte rar porumbei in aer(la ora 11 hranesc porumbeii,temperaturile cresc iar atacurile rapitoarelor se inmultesc)
-incep antrenamentele destul de devreme,in jurul orei7
-in timpul zilei lotul de zbor sta in compartimente si in tarcuri,nu sunt liberi.Din experienta proprie,pot sa spun ca oferind libertate deplina lotului de zburatori performantele scad vizibil.

9. Cat timp acordati zilnic porumbeilor?

Timpul pe care il aloc zilnic este intre una si trei ore,in functie de sezon.

10. Sunt Jucatori de Galati o rasa pentru incepatori?

As fi egoist sa spun ca nu este,totul este sa ai rabdare cu aceasta minunata rasa ,sa aduni informatie de calitate si sa acumulezi experienta.Sfatul pe care il dau tuturor incepatorilor este sa devina membrii intr-o asociatie columbofila.Intr-un cadru organizat acumuleaza experienta intr-un timp mult mai scurt,cu ajutorul colegilor de club.

11. Ce criteri trebuie sa indeplineasca o pasare pentru a ajunge la matca?

Prezenta caracterelor de rasa sunt obligatorii la porumbeii care ajung la matca.In afara de aptitudinile sportive tin cont si de aspectul exterior,pentru a imbunatatii calitatea urmatorilor produsi.

12.Au Jucatori de Galati secrete pe care doar anumiti oameni le stapanesc?

As spune mai degraba ca multi dintre Jucatorii de Galati sunt imprevizibili.Tine de priceperea si rabdarea fiecarui crescator sa descopere calitatile si/sau defectele fiecarui individ in parte.Cred insa si in faptul ca o familie selectata o perioada mai lunga de un crescator cu experienta are un mic secret care este stiut doar de el.

13. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o creste.

Nu cred ca trebuie sa fi un geniu pentru a avea rezultate,e suficienta seriozitatea, respectul fata de porumbei si ceilalti crescatori si comunicare.

14. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

Vitalitate,constanta,buni reproducatori.

Pagina personala de sunphoto a domnului Alin Butnar aici.

2 thoughts on “Interviu cu Alin Butnar crescator de Jucatori de Galati”

  1. Salut Alin!

    Felicitari pentru interviu. Esti unul dintre crescatorii seriosi si onesti pe care ii cunosc. An de an ai dat dovada ca faci o selectie buna, asta reflectandu-se in rezultatele porumbeilor tai cat si in aspectul lor.

    Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published.