Interviu cu Leas Armando crescator de Jucatori de Galati

Buna Ziua!
Ma numesc Leas Armando, am 22 de ani si sunt din Turda Jud Cluj.
Momentan ma ocup mai mult de pasiunea mea, Porumbei, Gaini si Pasari Exotice.
Uneori mai lucrez si la o Farmacie Veterinara.

1. De cand cresteti porumbei?

Cresc porumbei de 11 ani din anul 2004 pe cand aveam 11 ani. Imi aduc aminte ca prima pereche de porumbei pe care am cumparato era formata dintr-o femela de voiajor si un mascul jumatate Jucator de Galati jumate Voiajor, am dat pe ei un casetofon cu casti care era la moda atunci si ceva bani pe care ii adunam din banii pe care ii primeam de mancare la scoala. Pot spune ca jumatate din viata mi-am petrecuto intre porumbei acum avand 22 ani. Am mai avut cate o pereche de voiajori si cand eram mai mic, de la prietenul meu Ionel Costisor care cred ca mi-a si injectat acest microb s-au aceasta pasiune si pe aceasta cale tin sa il salut si sa ii multumesc!

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Cresc 3 rase: Jucatori de Galati care sunt baza si cu care particip la expozitii si la concursurile organizate de RollerClubRomania si UGCPPAMR, Rolleri de Cluj cu care la fel particip la expozitii si Voiajori care ii tin de doici si cu care as vrea sa si concurez incepand din acest an.

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

In general cam 45 de cupluri de Jucatori de Galati, 20 de cupluri de Voiajori si 10 cupluri de Rolleri de Cluj asta insemnand 150 porumbei Maturi, iar in sezonul puilor ajung usor la 300 de exemplare. Foarte multi ar spune unii crescatori dar eu asa m-am obisnuit si nu mi se pare asa greu.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Crescatoria este formata din 6 compartimente plus tarcuri. (4 compartimente maturi, 2 tineret) un total de 48 mp.

5. Cand va imperecheati porumbeii?

In general incep imperechierile la inceputul lunii Martie deoarece pana in luna Martie inca mai sunt expozitii la care particip. Cand sunt gata expozitiile incep curatenia, dezinfectarea si deparazitarea crescatoriei apoi incep inperechierile.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

Folosesc retete proprii, imi cumpar semintele, cerealele si eu imi fac amestecurile. Folosesc Orz doua saptamani pe /an, inainte de imperechiere pt ai aduce intr-o forma mai atletica, mai usori deoarece dupa 4-5 luni de pauza se cam ingrasa iar in restul anului pot spune ca porumbeii mei au un meniu destul de bogat.

7. Cum va mentineti porumbei sanatosi?

Nu prea aduc pasari straine si chear daca aduc le tin o perioada in carantina, dupa fiecare expozitie cand aduc pasarile acasa le urmaresc atent si daca e nevoie la fac un tratament individual. Tratamentele si vaccinurile anuale mereu la timp i-ar problemele nu ar trebui sa apara.

Bine inteles conteaza mancarea buna, Gritul si Vitamineralul care sunt nelipsite. Daca apare un exemplar bolnav si consider ca ar trebui salvat ii aplic tratament individual in cazul in care nu raspunde la tratamente este eliminat. In ce priveste curatenia am adoptat de cativa ani o tactica de care am auzit in strainatate si care da rezultate bune si anume curatenie fac odata s-au de doua ori pe an, compartimentele, cuiburile si aerul sunt mereu uscate nu este umezeala, umezeala fiind principala problema la porumbei. Tin sa mentionez ca in toate compartimentele am gratare pe jos.

8. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Maturii ii zbor de obicei odata la 2 zile s-au uneori cei ajunsi la matca nu ii mai zbor deloc din cauza Soimului care ne toaca si nu imi permit sa hranesc Soimul cu asfel de pasari, in anii trecuti ii zburam in fiecare zi fiindca nu erau asa probleme cu Soimii. Momentan zbor porumbeii atat maturii cat si tineretul doar dupamasa dupa ora 16 deoarece dupa aceasta ora nu am mai avut asa multe atacuri de Soim.
Nu am folosit niciodata metoda vaduviei, mereu am concurat cu porumbei cu stare de cuib (pui, oua) iar rezultatele nu pot zice ca au fost slabe.

Puii sunt lasati afara aproape zilnic, cam 2 saptamani ii las de capul lor pe afara sa se obisnuiasca cu locul, apoi incep sa ii ridic la zbor. Pana inainte cu 2-3 sapt de concursuri ii zbor in stol mare zilnic apoi incep sa ii zbor in stoluri mai mici sa-i pot indentifica mai usor pe cei mai buni care vor face parte din lotul de concurs.

9. Cat timp acordati zilnic porumbeilor?

Timpul acordat lor difera in functie de sezon dar majoritatea timpului liber este dedicat lor deoarece intre ei ma si relaxez. In sezonul imperechierii cam 2 saptamani sunt mai mult intre ei, pana ii invat cu noile cuiburi, noile partenere/parteneri. Pana inveti 75 de perechi dureaza ceva 

10. Care sunt performatele la care ajung rasele dumneavoasta?

Daca este vorba despre Jucatorii de Galati cel mai bun zbor oficial intr-o competitie a fost in anul 2011 la concursurile sub egida UGCPPAMR la etapa 1 Maturi timp de zbor 4 ore si 32 minute din care la mare inaltime 3 ore si 22 minute. Iar la tineret cel mai bun zbor official intr-o competie a fost tot in anul 2011 cu 1 ora si 55 minute din care la mare inaltime 1 ora si 10 minute.

O medie de zbor a Jucatorilor mei de Galati este undeva la 2 ore dar timpul de zbor daca este nevoie poate creste eu m-am oprit la 2 ore fiindca consider ca in acest timp e sufficient pentr-u a vedea un zbor la mare inaltime cu disparitie si niste jocuri frumoase.

Cele mai bune rezultate in concursurile de zbor ar fi in 2011 la concursurile sub egida UGCPPAMR locul 1 la Maturi si Tineret si in 2014 locul 1 la Tineret in cadrul RollerClubRomania si UGCPPAMR.
In Expozitii cel mai bun rezultat ar fi titlurile de Campion National care sunt 5 la numar atat cu Jucatorii de Galati cat si cu Rolleri de Cluj. Restul rezultatelor se pot vedea pe site-ul meu.

11. Ce criteri trebuie sa indeplineasca o pasare pentru a ajunge la matca?

La mine in crescatorie in primul rand ca o pasare sa intre la matca trebuie sa fie frumoasa, sa se aproprie cat se poate de mult de standardul rasei apoi sa prezinte o perioada mai indelungata o constanta de zbor si joc. Mai apoi ca sa poata ramane la matca trebuie sa fie un bun reproducator sa transmita descendentilor caracterul lui/ei.

12.Ce tip de impercheri va place sa folositi, inrudite sau neinrudite?

Folosesc ambele variante, depinde ce urmaresc nu neaparat ca imi place dar uneori trebuie sa folosesc si inrudite pentru a intari unele caractere, pentr-u a le fixa s-au pt a metine o linie. Cand facem imperechieri inrudite trebuie sa cunoastem foarte bine pedigreul fiecarei pasari.

13. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o creste.

Un crescator bun consider ca trebuie sa fie exigent in selectie, sa stie cum sa-si mentina porumbeii sanatosi, sa ii simta, sa aibe un simt fin de observatie, multa rabdare, si multe altele care se castiga in timp.

14. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

O familie buna de porumbei consider in primul rand ca trebuie sa aibe o sanatate foarte buna pe care sa o transmita descendentilor, sa aiba performante de zbor si joc pe care sa le transmita foarte bine urmasilor, sa aibe caractere foarte bine definite iar puii dintr-o asfel de pereche sa dea rezultate si in alte crescatorii.

In speranta ca nu v-am plictisit prea tare va urez un an 2015 cat mai bun, multe realizari si multa sanatate dumneavoastra si pasarilor! Cu stima

Pagina personala de sunphoto a domnului Leas Armando aici.

2 thoughts on “Interviu cu Leas Armando crescator de Jucatori de Galati”

  1. Buna!

    Schimbul de generatii columbofile s-a facut si se face in primul rand prin scaderea numarului de indivizi interesati.
    Din ce in ce mai rar se gasesc tineri pasionati, care sa aiba de la cine invata lucruri utile despre porumbei in general si despre rase in particular.
    Nu pot decat sa ma bucur cand inca vad tineri care pot sa demonstreze ca au invatat bine lectia de columbofilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.