Interviu cu Manolache Florin

O scurta prezentare a dumneavoastra

Buna ziua!Ma numesc Manolache Florin, sunt bucurestean nascut in vechiul cartier de case Crangasi-Giulesti si sunt mutat de aproximativ 10 ani la 50 de km de Bucuresti in com.Mîrşa, jud.Giurgiu.

1.De cand cresteti porumbei?

Practic m-am nascut cu porumbei in curte, bunicul meu din partea mamei crescand porumbei din rase romanesti de agrement-ornament, dandu-mi si mie….”microbul”!Apoi, de-a lungul vietii, din motive personale obiective(mutat la bloc) am avut perioade in care nu am mai detinut porumbei dar nu am rezistat prea mult fara ei asa ca, aici la curte, ii am ne-ntrerupt in ultimii 10 ani!

2.Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Cresc rase de porumbei romanesti create in sudul tarii, despre aceste rase am avut cunostinte de mic si am avut multi “profesori” in jur care m-au invatat sa le selectez caracterele.

3.Ce numar de porumbei cresteti in general?

In general tin in jur de 150-200 de exemplare, in acest moment avand 192 de porumbei din care numai 8 sunt din rase straine (mici mofturi personale). Detin ca si rasa de ornament negri trenati de Bucuresti si zburatoti din rasele:dungati romanesti pe bragagiu, gagiu si bujor, codalbi pe visiniu, cafeniu, negru si vargat, orbeteni si ciungi de Bucuresti. Mai am si din alte rase sau varietati dar nu poti spune ca esti crescator al unei rase cand ai 2 exemplare sau 2 perechi de porumbei din acea rasa.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Am 2 voliere impartite si ele in cate 2 compartimente, adica in total 4, cu o suprafata totala de aproape 25 de metri patrati. Ele nu sunt inca dotate asa cum mi-as dori si nici la marimea finala, pentru ca vreau sa-mi mai extind crescatoria cu inca 2 compartimente! Timpul si finantele limiteaza optiunile uneori!

5. Cand va imperecheati porumbeii?

In general perechile le fac in jurul datei de 1 martie si in functie de vreme.

6.Cum va mentineti porumbei sanatosi?

Sanatatea porumbeilor si mentinerea ei sunt subiecte care pot foarte bine sa acopere multe sute sau chiar mii de pagini dar va pot spune ca, FACAND PROPRIILE EXPERIENTE, am devenit adeptul ideii de tratament NUMAI INDIVIDUAL, pe cat posibil. In afara de vaccinul de paramixoviroza si tratamentul pentru paraziti care se face la tot efectivul!
Porumbeii mei SUNT LIBERI ZILNIC tot timpul anului, in afara unor perioade in care, din motive obiective (pradatori, separare pe sexe si mutare in alte compartimente,etc) sunt obligat sa-i tin inchisi.

7.Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

Mancarea se amesteca din sortimente cumparate separat si o fac in functie de perioada si laaa…..cererea lor si cantitativ si calitativ! Ei fiind liberi isi mai iau si de prin curte tot felul, asa ca eu ii observ ce cauta mai mult si in functie de asta le amestec si grauntele……

8. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Din pacate am mai vazut destul de des cum unii crescatori cauta articole si apoi isi pun numele ca autor! Eu nu am sa fac acest lucru, si, desi cresc acesti porumbei de-o viata (acum am 49 de ani) si sigur ca i-am vazut zburand de sute de ori, nu am sa va dau retete de antrenament atat timp cat eu insumi nu i-am antrenat sistematic pentru a participa la zboruri oficiale! Dar va pot spune PRECIS, vazand ce pot exemplarele mele, ca rasele romanesti de joc si zbor au inca POTENTIAL CLAR DE PERFORMANTA, cu conditia de a fi lasati sa zboare permanent!!! Se poate intra pe pagina mea, acolo sunt foto care prezinta porumbeii liberi, CHIAR SI NEGRI TRENATI, si pentru cei interesati, ma pot contacta si le pot da datele de contact ale colegilor mei din cluburi care practica zboruri oficiale si sunt in masura sa dea lectii de antrenament!!!

9. Ce criteri trebuie sa indeplineasca o pasare pentru a ajunge la matca? 

Neavand compartiment pentru zburatori porumbeii mei sunt toti reproducatori dar foarte putini raman in matca mea mai mult de 3 ani! Pentru a avea o linie sanatoasa medical si genetic eu sunt adeptul “lucrului” cu mai multe linii ale unei rase sau varietati!

10. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o crestere

Un crescator bun nu trebuie NICIODATA, in nicio situatie, sa uite ca porumbeii sunt niste fiinte vii si nu niste roboti si trebuie sa aibe o rabdare de fier si “ochi” cum se spune printre crescatori, adica un fin simt de observatie a celei mai mici diferente fizice, de pozitie sau de comportament!!!

11. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

Iar o familie de porumbei buna se caracterizeaza prin caractere foarte bine definite,conform standardului, uniformitatea lor in cadru populatiei si o foarte buna rata de transmitere a lor puilor. Si bineinteles cu o sanatate cat mai buna!!!

In speranta ca nu v-am plictisit va urez sanatate tuturor, oameni si porumbei!

Pagina personala de sunphoto aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.