Interviu cu Sicora Fabian

1. De cand cresteti porumbei?

De mic copil am avut tangenta cu porumbeii, dar cu scopul de a obtine performanta ii cresc de vreo sapte ani.

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Acum am doua rase de agrement – pagi si moriscari si o rasa de ornament – rotati.

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

Cam 60, de toti.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Doua compartimente, matca si pui – zbor.

5. Cand va imperecheati porumbeii?

Perechile care-mi convin, le las impreuna peste iarna, in compartimentul de matca plus masculii singuri – pentru a-si alege boxele. Femelele le tin peste iarna in compartimentul de zbor pana in primavara, cand fac si celelalte perechi.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

Pentru hranire nu am retete speciala . . . insa am neaparat nevoie de cateva!

7. Cum va mentineti porumbei sanatosi?

Hrana in buna-stare, nealterata, apa proaspata, grit la discretie, curatenie, suc de usturoi si otet saptamanal, medicamente doar cand este neaparat nevoie, achizitii din crescatorii cunoscute, fara boli.

8. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Nu am sputnik, ei intra in voliera printr-un orificiu din acoperis, ca la cusca mobila – in felul acesta nu intra nici pisicile! Cu o cusca mica, ajutatoare, invat mai intai puii pe unde si cum sa intre, apoi ii scot la zbor prinzandu-i individual si eliberandu-i dintr-o cutie, de pe casa, unde mi-am facut o platforma sa-i pot urmari, caci de langa casa nu am cum pentru ca-i prea apropiata de celelalte. Daca am posibilitatea, ii antrenez zilnic – prefer sa nu-i las liberi pentru ca, cu timpul, se invata sa zboare mai putin, desi sunt in stare sa zboare mai mult – ca durata.

9. Zborul la cusca mobila este unul dificil/costisitor?

Am facut doi ani cusca mobila. Da, este costisitor si ca bani si ca timp alocat, insa mi se pare mai placut.

10. Poate fi cusca mobila o alternativa pentru cei care nu au conditi sa zboare pasarile de acasa?

Este o alternativa pentru orice crescator de porumbei pentru a experimenta ceva nou, placut si cu un grad mai mare de socializare. Din pacate, in Romania nu stiu pe altcineva care sa fi zburat la cusca mobila . . .

11. Care sunt criteriile pe care le luati in considerare când faceţi un cuplu? 

Exclusiv performanta la moriscari, iar la pagi desen si performanta, in aceasta ordine. Pagul, oricat de bun jucator ar fi, trebuie sa intre mai intai in standard! Sigur, puii ii zbor in concurs asa cum sunt, mai ales ca la Zenit avem alt program de zbor, cu 11 etape, neimpartit pe maturi si pui, dar perechile le fac tinand cont de standardul de culoare si corporal, apoi performanta de zbor.

12. Care sunt performantele la care ajung rasele pe care le cresteti?

Nu stiu la ce bareme sa fac referire cand vorbim de performanta moriscarilor si pagilor. Pe site-ul clubului Zenit sunt rezultatele oficiale pe care le-am obtinut anul acesta si anul trecut . . . La Zenit, desi multi ne contesta, rezultatele se calculeaza ca medie pe porumbel! La celelalte cluburi, rezultatele se dau pe stol, indiferent ca acesta contine 5 sau 11 porumbei, ceea ce nu-i corect . . .

13. Care sunt cerintele minime pentru a obtine performante satisfacatoare cu porumbei dintr-o rasa de joc?

Mostenirea genetica face diferenta. Achizitionarea matcii de la o crescatorie cu rezultate constant bune sau foarte bune este atuul principal. Apoi imperecherile, starea de sanatate, linistea din voliera, antrenamentele.

14. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o crestere

Implicare, rabdare, grija.

15. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

Fond genetic performant, rusticitate, grija fata de pui.

  Pagina personala de sunphoto aici

3 thoughts on “Interviu cu Sicora Fabian”

  1. Felicitari!si cele mai sincere urari de bine in noul an.Aveti perfecta dreptate in legatura cu cusca mobila.Cred ca un concurs cu cusca mobila la sfarsit de saptamana,este deosebit de frumos si relaxant impreuna cu ceilalti concurenti si chiar cu familia.Urmaresc mai tot timpul saiturile cluburilor de zbor si joc ,din SERBIA,GERMANIA si FRANTA,atat prin poze cat si video siraman cu parerea de rau ca nu pot sa particip si eu la acest gen de concursuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.