Interviu cu Sima Florin, crescator de tippleri

O scurta prezentare

Salut sunt Sima Florin din Satu Mare am 34 de ani , membru in cadrul Clubului National Tippler Romania din anul 2ooo si concurez din anul 2002

1. De cand cresteti porumbei?

Cresc porumbei de la varsta de 8 ani gutani si de la 10 , 11 ani am inceput cu rase de zbor tippleri, ciungi,berzati , galateni si tot felul de incrucisari intre ei .La 17 ani am inceput sa achizitionez tippleri de la diversi crescatori la 19 ani aveam o matca foarte buna , cele mai bune pasari provenind de la domnul Sasu Ioan si de la Daniel Napolcs .

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Desigur pentru performanta cu tippleri nu ai timp pentru alte rase este foarte greu, de aceia am numai tippler si din cauza spatiului restrans deoarece concurez de la balcon .

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

Toamna raman de obicei 10 , 15 porumbei care includ si matca 2,3 perechi ,La aceasta rasa nu conteza cantitatea ci calitatea concurez de obicei cu 3 porumbei . Mentionez ca pe timpul sezonului trec prin voliera intre 20 si 40 de pui si foarte putini trec selectia ,aleg strict varfurile indiferent de familie sau provenienta, pedigri, linie ,etc ..

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Crescatoria este formata din doua boxe comune, una pentru femele respectiv masculi , mai am 8 boxe individuale si o boxa pentru matca .

5. Cand va imperecheati porumbeii?

Din cauza soimului pun porumbei in pereche in mijlocul luni decembrie.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

In afara sezonului competitional hranesc porumbei dupa metodele voiajoristilor care sunt foarte bune si la tippleri inclusiv porumbei de la matca.

7. Cum mentineti porumbei sanatosi?

Imi mentin porumbei sanatosi folsind tot anul metodele naturiste ( usturoiul , otet de mere etc ) curetenie deplina ,vaccinare ,furajare si vitaminizare corecte .

8. Investiti mult anual in porumbei?

Investitiile mele sunt mici avand putini porumbei si folosesc produse ieftine dar de calitate in general romanesti care in multe cazuri se dovedesc mai bune decat cele de import cu prestigiu .

9. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Antrenamentele incep cu pui de 4 ,5 saptamani ,sunt pusi intro boxa comuna sunt obisnuiti cu droperul , dupa ce au reactie la droper se obisnuiesc cu zborul , dupa aceea cu zborul noaptea , important este ca fiecare antrenament sa se termine in noapte ( pe intuneric) si strict in prezenta droperului . Hranirea ,hidratarea si vitaminizarea pentru concurs este un grafic pe 30 de zile care este greu de explicat in cateva cuvinte . Este foarte important ca porumbei pregatiti pentru concurs sa fie bine dezvoltati fizic si perfect sanatosi.

10. Care sunt calităţile absolut necesare unui porumbel?

Sistemul osos si muscular perfect care sa ajute ambitia de fier .Tippleri au o rezisteta extraordinara la efort ,dupa un concurs reusit imi trebuie doua zile sa imi revin din oboseala si eu numai privesc, ei zboara .

11. Care sunt criteriile pe care le urmăriţi în momentul în care selectaţi o pasăre pentru compartimentul de reproducţie?

Cel mai important criteriu este rezultatele ,

12. Care sunt criteriile pe care le luati in considerare când faceţi un cuplu?

Cand formez un cuplu am in vedere ca masculul si femela sa se complecteze unul pe celalat .

13. Luati in calcul si varsta porumbeilor la imperechere?

Nu

14. Faceti consagvinizari ? De ce?

Da pentru fixarea caracterelor unor porumbei deosebiti .

15. Cate lini de tippleri sunt in Romania?

In ultimi ani in Romania au fost importati tippleri cu valoare genetica deosebita din toate liniile inclusiv un porumbel care a zburat recordul mondial la pui de catre Daniel Napolcs .

16. Cum este o pasare ideala pentru dumneavoastra din rasa tippler?

Pasarea ideala are o rezistenta la zbor extraordinara si o vitalitate pe masura .

17. Descrieti in 3 – 7 cuvinte drumul catre succes al unui columbofil.

Selectia si metoda de pregatire

18. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o creste.

Ambitios ,rabdator si sa invete tot timpul .

19. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

Este formata din pasari ideale .

Aici se poate vedea un mic video cu sfarsitul unui antrenamnt de noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.