Interviu cu Tanasescu Bogdanel

Interviu cu Tanasescu Bogdanel,49 de ani din Bucuresti din  cauza porumbeilor mutat la Snagov.

1. De cand cresteti porumbei?

Porumbei am crescut cam de la varsta de 10 ani. La 14 m-am mutat la bloc unde am incercat in continuare sa cresc porumbei atat in balcon cat si pe terasa. La plecarea in armata am renuntat la ei pana in urma cu aproximativ 7 ani cand m-am reapucat.

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Acum cresc rase de zburatori romanesti in special codalbi si orbeteni

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

Vara ajung la 50-60 buc, dar in iarna intru cu aprox 30.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Crescatoria nu este compartimentata, este formata dintr-o casuta de lemn in care sunt boxele si odihnitorile, iar in fata are o voliera deschisa.

5. Cand va imperecheati porumbeii?

Perechile le formez in tot cursul anului, pasarile nefiind separate pe timpul iernii si fiind libere 365 de zile pe an.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

Porumbeii sunt hraniti cu un amestec facut de mine format din grau, porumb , floarea soarelui, mazare in diferite proportii functie de anotimp sau starea pasarilor. Deasemenea mai primesc cand si cand rapita sau un amestec format din paine uscata faramitata cu morcov ras si/sau ou fiert. Mai rar cate o mana de canepa.

7. Cum va mentineti porumbei sanatosi?

Pasarile au in permanenta la dispozitie apa proaspata de baut ,grit si coaja de ou pisata. O data pe saptamana fac baie in apa cu sare grunjoasa si otet de mere.O data pe luna primesc complex polivitaminic in apa de baut. Medicamente primesc doar pasarile care au probleme de sanatate.

8. Cum va antrenamenti porumbeii? O scurta descriere a metodei folosite.

Problema cu antrenamentele e ca nu dispun de suficient timp pt a face acest lucru in mod sustinut. Vara e mai simplu ca pot fii zburati atat dimineata cat si seara, dar cand ziua se scurteaza e mai dificil ca ajung sa le dau mancare pe intuneric si seara mai inchid doar iesirile.Pasarile le mai vad doar in zilele libere.

9. Rasele de Zburatori: codalbi de Muntenia, negri codalbi, visini codalbi si cu orbeteni au maniere/tip de zbor care difeara intre acestea ?

Foarte mici deosebiri in ce priveste maniera de zbor mai ales ca zboara la comun. La orbeteni se observa o mai mare usurinta la zbor si ca durata si inaltime sunt mai bune perforamantele. Cafenii sunt cei mai puturosi.(asta la pasairile mele nu ca o caracteristica generala) Mai apar si exemplare care fac 1-2 tumbe. Acum am o cafenie simpla care prezinta joc si am avut si o visinie.

10. Metodele de antrenament sunt aceleasi la jucatori si la zburatori?

Desi arbitrajul este diferit metodele de antrenament sunt cam la fel. Antrenamentul este crucial. Fara antrenament nu putem pretinde performanta pasarilor doar pe baza mostenirii genetice. La porumbeii de zbor performanta maxima se observa dupa naparlirea primei remige primare si se mentine pana la caderea celei de a 5-a, perioada care coincide cu ritmul maxim al naparlirii generale.

Putem vorbi de un stol perfect antrenat cand pasarile zboara grupat, “in pachet” de la lansare pana la aterizare, cand pasarile trebuie sa se lase simultan. Inainte de concurs sunt necesare cam 3 saptamani de antrenament sustinut pt ca pasarile sa intre in forma. Performantele stolului sunt influentate puternic si de starea de cuib. Porumbitele inainte si imediat dupa depunerea oualor nu dau rezultate in zbor. De asemenea, in prima saptamana a hranirii puilor, cand parintii ii hranesc cu “lapte de porumbel”, pierd din fortele lor. Masculii care mana la cuib, de asemenea perechile care hranesc doi pui, diminueaza performantele stolului.

De fapt astea sunt niste consideratii generale fiecare crescator avand un mod personal de lucru cu pasarile functie si de timpul de care dispune.

In concluzie nu putem astepat totul numai de la pasari, performanta fiind rodul tandemului crescator pasari, unde pasarile vin cu bagajul lor genetic concretizat in aptitudinile de zbor si/sau joc iar crescatorul cu priceperea si cunostiintele sale.

11. Ce criteri trebuie sa indeplineasca o pasare pentru a ajunge la matca? 

Sa-mi placa mie.

12. La ce performante ajung rasele de zburatori pe care le cresteti?

Sunt pasari care zboara in stol si au sau mai bine zis au avut o durata medie de zbor.Este destul de dificil sa gasesti pasari care sa zboare dar sa mai faca si performanta. La mine zboara intre 30 si 60 de min si au o capacitate destul de bune de orientare. Am dat drumul unor puiandrii de orbetean (3-4) de luni de la o distanta cca 20 de km. S-au intors toti desi ultimului i-a luat 5 zile acest drum.

13. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o creste.

Pasiune, bagaj de cunostiinte si dragoste fata de pasari. (am spus mai mult de 3)

14. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

Pasarile sa fie in standard, sa aiba aptitudini bune de zbor si reproductie.

Pagina personala de sunphoto aici

1 thought on “Interviu cu Tanasescu Bogdanel”

  1. Da, bine spus: “performanta este rodul tandemului crescator-pasari”!
    Am avut si eu codalbi, insa zburau mai putin decat pagii si am renuntat la ei . . .
    Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.