Interviu cu Vlad Hadarau crescator de Jucatori de Galati

1. De cand cresteti porumbei?

Buna ziua!
In primul rand as vrea sa ma prezint: ma numesc Vlad Hadarau, sunt din Bistrita si cresc porumbei de mic copil. Am inceput cu porumbeii comuni, turnari cum le spune la noi in zona, mai tarziu primind cadou porumbei de rasa de la un unchi de-al meu.

2. Cate si ce rase de porumbei cresteti?

Momentan detin mai multe rase, dar rasa de baza este Jucatorul de Galati. O a doua rasa de care ma ocup sunt voiajorii sport, cu care concurez in cadrul asociatiei din Bistrita.

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

Intotdeauna prea multi, as zice eu. In prezent am in jur de 100 de bucati.

4. Crescatoria din cate compartimente o aveti formata?

Detin o crescatorie formata din 5 compartimente, la care se adauga o voliera si o mica cusca pentru lotul de zbor.

5. Cand va imperecheati porumbeii?

In ultimii ani i-am imperecheat destul de devreme,pe la jumatatea lunii ianuarie, dar din anumite considerente in acest an o sa-i imperechez mai tarziu, in jurul datei de 15 februarie.

6. Cum va hraniti porumbeii, dupa ce retete?

Folosesc retete proprii, diferite pentru porumbeii de matca si cei de zbor. As putea spune ca folosesc multa orzoaica.

7. Cum va mentineti porumbei sanatosi?

Incerc sa-i mentin sanatosi asigurandu-le strictul necesar: mancare suficienta si apa curata. Lunar le fac cate o cura cu otet de mere si usturoi. Gritul este nelipsit, hranindu-i zilnic cu cate o mica cantitate. Daca totusi observ unii care dau semne de boala, ii tratez individual cateva zile; daca nu-si revin, ii elimin.

8. Cum va antrenamenti porumbeii de zbor si/sau joc? O scurta descriere a metodei folosite.

Maturii ii zbor in functie de timpul pe care il am, de obicei odata la 2 zile. Nu am o ora fixa cand ii lansez. Dupa iernare ii hranesc timp de 2-3 saptamani cu un amestec format din aproximativ 60 % orzoaica, la care mai adaug mancare la sac.
Puii sunt lasati afara aproape zilnic, fara a fi fortati sa zboare. Cand incep sa se ia singuri la zbor, ii impart in functie de felul de zbor, in mai multe echipe. Mancarea este aproximativ la fel ca cea de la maturi.

9. Aplicati acelasi principiu de antrenament/pregatire si la porumbei voiajori?

Porumbeii voiajori au un program separat. Ii zbor de 2 ori pe zi, dimineata si seara, separat pe sexe. In timpul concursurilor mancarea este mai consistenta, in functie de tipul de concurs.

10. Cat timp acordati zilnic porumbeilor?

Difera in functie de sezon. Iarna stau maxim 1 ora pe zi la ei. Cand ii imperechez, trebuie sa stau destul de mult intre ei, pentru obisnuirea la boxe. In sezonul competitional, incerc sa ma ocup de ei mai mult, in functie de timpul disponibil.

11. Sunt Jucatorii de Galati o rasa pentru incepatori?

Jucatorul de Galati este o rasa pentru oricine o intelege corect. In primul rand, cand te apuci sa cresti o rasa, trebuie sa-i cunosti standardul. Nu este o rasa usoara, dar satisfactiile sunt pe masura.

12. Au Jucatori de Galati secrete pe care doar anumiti oameni le stapanesc?

Secretul este unul singur: pasari bune si cat mai aproape de descrierea din standard. Bineinteles ca in timp se obtine o anumita experienta, care se formeaza discutand cu crescatori de valoare si vazand multi porumbei in aer cat si in mana.

13. Ce criteri trebuie sa indeplineasca o pasare pentru a ajunge la matca?

Pentru a reproduce un porumbel, trebuie in primul rand sa aiba niste calitati, pe care le observi zburandu-l. Apoi, el trebuie sa insumeze o serie de caracteristici de rasa, care sunt prevazute in standard. Personal, introduc la matca un porumbel mai bun decat cei existenti. Sunt si exceptii, atunci cand cumpar un porumbel, pe care il verific imperechindu-l cu porumbei care sunt testati la mine. Daca rezultatele descendentilor sunt mai slabe decat media porumbeilor mei, este eliminat.

14. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza un crescator bun. Indiferent de rasa pe care o creste.

Un crescator bun trebuie sa fie in primul rand unul sever in selectie, sa stie sa-si tina porumbeii sanatosi si nu in ultimul rand sa simta porumbeii.

15. Spune-ti 3 cuvinte care caracterizeaza o familie de porumbei buna.

O familie de porumbei reprezinta un numar de indivizi , de generatii diferite,care se inrudesc intre ei . Pentru a avea o familie buna de porumbei ei trebuie sa aiba o sanatate de fier, sa aiba performante la zbor si joc si sa transmita asta mai departe la urmasi. Sunt de parere ca un porumbel dintr-o familie buna, trebuie sa dea rezultate si la alti crescatori, de aceea referintele sunt foarte importante.
In timp, orice familie de porumbei poate fi imbunatatita, un rol important jucandu-l crescatorul.

Pagina personala de sunphoto a domnului Vlad Hadarau aici.

5 thoughts on “Interviu cu Vlad Hadarau crescator de Jucatori de Galati”

 1. Salut Vlad,
  Felicitari pentru expunerea modului de lucru din crescatoria ta si a aspectelor privind sanatatea porumbeilor si selectia reproducatorilor,cu siguranta este util pentru multi crescatori.Stima mea pentru intreaga ta activitate columbofila si pentru porumbeii din crescatoria ta,salutari!

 2. Buna!

  Spre rusinea mea, nu am stiut de acest site. Aruncand o scurta privire pe paginile lui, am descoperit ca sunt prezentate articole foarte utile pentru crescatorii de porumbei de zbor si joc in primul rand, articole de genetica si interviuri interesante.
  Cu siguranta, o sa urmaresc pe viitor acest site .

  Felicitari administratorului!

 3. Felicitari d-le Hdarau pt tot ce faceti pt columbofilia romina sinteti un exemplu de urmat. Va felicitam suntetzi cel mai tare. Din sudul tzarii va felicit

Leave a Reply

Your email address will not be published.