Laptisorul de gusa

Laptisorul de gusa este produs de ambele sexe ca raspundere la secretia  de prolactin ( aceelasi hormon, proteina  care  declanseaza  lactatia in mamnifere)

  In jurul zilei 8 de la clorcire se observa  o ingrosare a epiteliului, pielita de la interiorul gusei, in jurului zilei 13 de la clocire epitiuliu isi multiplica de cateva ori grosimea, densitatea de nerviuri si vase de sange creste ,  iar in  ziua 14 laptisorul de gusa este deja produs. 

In ziua 18  o culoare rosie-roscata se poate obseva in gusa  pentru o saptamana dupa care incepe sa dispara. De regula  poroductia de laptisor de gusa se opreste la 10 zile de la eclozionare dar sunt pasari care pot continua productia de laptisor pana in ziua 25 (Poma si Desmeth, 1973)

Difernta dintre laptisorul mamar si cel de pormbel este ca in laptisorul de gusa este privat de  lactosa si caseina  printr-un nivel  mic de calciu si fosfor.

 Sa analizat continutul gusei puiilor de la 1 la 27 de zile.  In prima zi de viata 70%  a fost apa. In ziua 27  doar 27% era apa restul de materie uscata  fiind manacrae uscata hranita porumbeilor.

In cele 27 de zile: grasimile au scazut de la 27% la 3%, proteina de la 46% la 17% in timp ce carbohidrati au crescut de la 21% la 74%. Cele mai drastice schimbari sau produs intre zilele 7 si 11  cand  productia de laptisor  este intrerupta.

P Griminge- Michel Abs 1983

Leave a Reply

Your email address will not be published.