
Laptisorul de gusa este produs de ambele sexe ca raspundere la secretia de prolactin ( aceelasi hormon, proteina care declanseaza lactatia in mamnifere)
In jurul zilei 8 de la clorcire se observa o ingrosare a epiteliului, pielita de la interiorul gusei, in jurului zilei 13 de la clocire epitiuliu isi multiplica de cateva ori grosimea, densitatea de nerviuri si vase de sange creste , iar in ziua 14 laptisorul de gusa este deja produs.
In ziua 18 o culoare rosie-roscata se poate obseva in gusa pentru o saptamana dupa care incepe sa dispara. De regula poroductia de laptisor de gusa se opreste la 10 zile de la eclozionare dar sunt pasari care pot continua productia de laptisor pana in ziua 25 (Poma si Desmeth, 1973)
Difernta dintre laptisorul mamar si cel de pormbel este ca in laptisorul de gusa este privat de lactosa si caseina printr-un nivel mic de calciu si fosfor.
Sa analizat continutul gusei puiilor de la 1 la 27 de zile. In prima zi de viata 70% a fost apa. In ziua 27 doar 27% era apa restul de materie uscata fiind manacrae uscata hranita porumbeilor.
In cele 27 de zile: grasimile au scazut de la 27% la 3%, proteina de la 46% la 17% in timp ce carbohidrati au crescut de la 21% la 74%. Cele mai drastice schimbari sau produs intre zilele 7 si 11 cand productia de laptisor este intrerupta.
P Griminge- Michel Abs 1983