Metoda incrucisarii succesive

Metoda incrucisarii succesive a canarilor inruditi pe mai multe generatii duce la un grad mare de consangvinizare si este recomandata de unii crescatori pentru obtinerea unor pasari la fel de valoroase, campioane chiar, la fel ca si parintii, care pun bazele susei.Succesul poate fi obtinut doar prin respectarea regulii principale a crescatorilor de canari – respectarea stricta a standardelelor de rasa.

In randurile de mai jos este prezentata o modalitate de a obtine pasari bune, pornind de la o pereche de pasari campioane,fara a introduce alti reproducatori pentru improspatarea sangelui, timp de 4-5 ani

Anul 1

Din imperecherea unei femele-parinte cu un mascul-parinte (p) vom obtine in primul an fiice si fii (F1)

Anul 2

Varianta 1:Prin imperecherea femelei-parinte cu fii din anul 1, s eva obtine o noua generatie de pui, masculi si femele (F2).
Varianta 2:Prin imperecherea masculului-parinte cu fiice din anul 1, se vor obtine descendenti masculi si femele(F2).

Anul 3

Varianta 1:Femela-parinte va fi imperecheata cu masculi-fii obtinuti in varianta 1 a anului 2 (masculi F2).Se vor obtine descendenti notati F3.
Varianta 2:Femele din anul 2 varianta 1-femele F2- vor fi imperecheate cu masculi obtinuti in anul 2 varianta 2.Se vor obtine descendenti notati F3′.
Varianta 3:Femele din anul 2 varianta 2 (f2) vor fi imperecheate cu mascul parinte.Se vor obtine fii si fiice notati f3.

Anul 4

Varianta 1:Femele obtinute in anul 2 varianta 1 se imperecheaza cu masculi obtinuti in anul 3 varianta 1;reculta descendenti inruditi notati F4.
Varianta 2:Demele obtinute in anul 3 varianta 1 se imperecheaza cu masculi obtinuti in anul 3 varianta 2.Descendentii vor fi notati cu F4′.
Varianta 3:Femele obtinute in anul 3 varianta 2 (F3′) vor fi imperecheate cu masculi din anul 3 varianta 3 (f3) si se vor obtine descendenti notati F4′.
Varianta 4:Femele obtinute in varianta 2 anul 2 (f2) vor fi imperecheate cu masculi din anul 3 varianta 3 (f3).Vor fi obtinuti descendenti notati f4.
Varianta 5:Femele din anul 3 varianta 3 vor fi imperecheate cu masculi din anul 3 varianta 3.Se vor obtine descendenti numiti f4′.

Din al patrulea si al cincilea an se recomanda introducerea de reproducatori neinruditi, pentru improspatarea sangelui.

1 thought on “Metoda incrucisarii succesive”

  1. Aceasta metoda (chiar daca-i pentru canari), a fost pusa intr-adevar in practica?
    Daca da, ar fi interesant de vazut vigoarea, vitalitatea si capacitatea de reproducere a produsilor din anul trei! De obicei, dupa un incest nu se continua tot in incest.
    La jucatori, prin consangvinizare atat de apropiata si repetata, se ajunge la cazatori – asta daca dupa doua imperecheri incestuoase (mama-fiu si apoi mama-fiu din incest) mai rezulta pui si acestia ajung sa zboare . . .
    Sincer, ma indoiesc ca se ajunge la pui viabili in F4, dar si daca se obtin pui capabili de reproducere in anul anul patru, atuci vor forma o linie pura, foarte pretioasa daca cumuleaza calitatile urmarite!
    Probabil cam in acest mod obtin nemtii acele populatii cu porumbei aproape identici, in rasa pura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *