Porumbei baltati romanesti

 

Porumbeii zburatori baltati romanesti (fig. 253), numiti in general baltati.  baltat-romanes-pe-rosu-din-crescatoria-Fl.-Ivanescu-PLoiesti

Sunt descendentii vechilor rase de baltati rusesti, numite ciornapeghi si krasnapechi sau lentocinie turmana. Sunt porumbei de talie mijlocie , cu capul alungit-rotunjit, nemotat, ciocul alb, mijlociu si drept, avand la baza unflaturi mici, netede, alb-pudrate.

Ochii sunt albi si inconjurati de gene duble, netede, albe-rozalii la varietati rosii, galbene si negre; gri-deschis la vineti. Gatul este mijlociu, usor arcuit si indreptat inainte , cu barbia rotunjita scobita, pieptul larg si bombat, spinarea larga, scurta si usor concava, abdomenul arcuit, bogat imbracat in pene.zburator-baltati-romanesti-porumbel-baltat-pe-rosu-cu-barba-alba-si-porumbitza-baltata-pe-visiniu

Aripile sunt lungi, late, stans lipite de corp, cu varfurile usor trenate. Coada este lata, plata, purtata orizontal sau ridicata in sus. Picioarele sunt de lungime mijlocie si neincaltate.

Penajul este bogat, lins si stans lipit de corp, prezetand o baltatura scrisa si anume: pe fond colorat, aripile sunt albe. Dupa culoarea fondului, deosebim : „baltat pe negru” „baltat pe galben”, cu sau fara chenar alb in coada, „baltat pe rosu”, cu barba alba sau „calugarii”, cu cap rosu curat, „baltati pe visiniu”, cu chenar alb in coada si „baltati pe vanat”.In general crescatorii nu apreciaza exemplarele cu capul baltat sau, dupa terminologia ploiesteana, „cu musca alba pe cap”.zburator-baltat-romanesc-negru.

Baltatura capului apare, ca la baltati rusesti, sub forma unei fasii albe de la ceafa pe sub ochii pana la barbie. Barbia este adesea alba. Mai nou la Bucuresti este selectionata o varietate a baltatilor pe negru, incaltati, cu gusa alba. Acestia au picioare incaltate (incaltatura mica) si barbia (beregata) alba.

Acum 3 – 4 decenii era o rasa raspandita mult la noi, azi insa este pe cale de disparitie, exemplare tipice gasindu-se inca la Bucuresti si Ploiesti. Este o rasa de zbor si joc, de scurta durata si de inaltime mijlocie.

porumbel-baltat-romanesc-din-crescatoria-lui-cassiadi-ion-Tirgul-Mures.

Dimensiuni: Lt = 33 – 35 cm, Lc = 14 – 16 mm, La = 21 -22 cm, An = 64 – 67 cm, Pt = 24 – 25 cm, Lo = 11 – 12,5 cm, Lp = 7 – 8 cm, Gc = 300-320 grame.

Autor: Stefan Peterfi 1972

Leave a Reply

Your email address will not be published.