Porumbei de iarna si de vara

Cand vorbim de porumbei in general ne raportam la porumbelul de stanca sau ce am mai ramas  din specia salbatica  de porumbel Columba Livia, din care totate rasele moderne provin. 

Ciclul de reproducere a porumbeiilior  are un repaus biologic , repaus care  coincide cu marea naparilere apoi perioada rece si lipsa hranei.

Pentru ca porumbelul este o masina de zbor  fortat sa  supravetuiasca  pasarilor rapitoare ,  toata adaptarile carea lea suferit dea lungul mileniilor dovedesc asta.

  In emisfera Nordica marea  naprlire  incepe in luna iulie  pentru ca asigura porumbelului  timp indeajuns sa isi  termine naprilirea  intr-o perioada in care mancare inca mai poate  fi gasita.  

 Un defect de 1% in naparlire  in lunile de iarna inseamana o necessitate de a produce caldura  cu 10 % mai mult decat colegul tau de stol.  Caldura care necesita hrana pentru a fi produsa, atunci cand este greu de gasit.

Iar cand vorbim de puii porumbelul trece prin modificari fiziologice.  Declansarea  productiei de acid prolactic coincide cu  creterea in lungime a intestinelor cu 10%-15%  pentru a mari suprafata de absortie  a nutrientilor din hrana plus o crestere a ficatului de aproximativ 4%.

Este o adaptare fiziologica care creste  metabolismul si este o strategie geniala pe timp cald atunci cand hrana  este diponibila.    O strategie care pe timp rece in lipsa hranei  nu are sens.   Nevoia de hrana ar fi prea mare, iar daca ne  gadim ca sistemul digestive la pasari a evoluat sa fie cat mai compact, mentinera unei stari fiziologice  active  de crestere a puilor ar insemna o ingreunare la zbor.

Perioada de incubatie de 18 zile are propriul ciclu  si  stagii.  Punctul dulce este temperature de 20  de grade Celsius.  Oul este activat  si incepe dezvoltarea  cand trece peste 20 grade .  Cu toate astea  daca  nu ajunge la temeperatra optima embrionul nu se va desvolara complet sau puiul iesit are  modificari fiziologice.

In primele 40 de ore se produce doar diviziunea celulara si nu se poate observa  o dezvoltare a embrionului . in ziua 5,  inima ,ficatul si ochii  incep sa se dezvolte, urmat de creier, ficat si intestine  in ziua 7 si rinichii in ziua 9.

Orice modificare de temperatura  in timpului perioadei de incubare va produce schimbari fifiziologice in puiul iesit. O temperature usor crescuta creste  viteza de dezvoltare dar creste si rsicul de dezhidratare .  O temperature usor mai  scazuta va pune o presiune mai mare pe dezvoltarea inimi, si poate puii iesiti vor avea o inima mai mare, dar  ata nu inseamna ca sistemul cardio-vascluar se va dezvolta normal.

Functionarea normala a organelor este puternic influentata  de temperaturile din timpul incubatiei.  Toate organele se formaeaza  in cele 18 zile de incubatie si determina capaciatea si puterea organismului 

PS. Coloniile “PURE” de Columba  Livia  in emisfera Nordica VIRTUAL  nu mai vexista, studiile pe ADN  au aratat ca 23%-25% din codul genetic provine  de la porumbeii domestici.

Palumbus.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.