Cand vorbim de porumbei in general ne raportam la porumbelul de stanca sau ce am mai ramas din specia salbatica de porumbel Columba Livia, din care totate rasele moderne provin.
Ciclul de reproducere a porumbeiilior are un repaus biologic , repaus care coincide cu marea naparilere apoi perioada rece si lipsa hranei.
Pentru ca porumbelul este o masina de zbor fortat sa supravetuiasca pasarilor rapitoare , toata adaptarile carea lea suferit dea lungul mileniilor dovedesc asta.
In emisfera Nordica marea naprlire incepe in luna iulie pentru ca asigura porumbelului timp indeajuns sa isi termine naprilirea intr-o perioada in care mancare inca mai poate fi gasita.
Un defect de 1% in naparlire in lunile de iarna inseamana o necessitate de a produce caldura cu 10 % mai mult decat colegul tau de stol. Caldura care necesita hrana pentru a fi produsa, atunci cand este greu de gasit.
Iar cand vorbim de puii porumbelul trece prin modificari fiziologice. Declansarea productiei de acid prolactic coincide cu creterea in lungime a intestinelor cu 10%-15% pentru a mari suprafata de absortie a nutrientilor din hrana plus o crestere a ficatului de aproximativ 4%.
Este o adaptare fiziologica care creste metabolismul si este o strategie geniala pe timp cald atunci cand hrana este diponibila. O strategie care pe timp rece in lipsa hranei nu are sens. Nevoia de hrana ar fi prea mare, iar daca ne gadim ca sistemul digestive la pasari a evoluat sa fie cat mai compact, mentinera unei stari fiziologice active de crestere a puilor ar insemna o ingreunare la zbor.
Perioada de incubatie de 18 zile are propriul ciclu si stagii. Punctul dulce este temperature de 20 de grade Celsius. Oul este activat si incepe dezvoltarea cand trece peste 20 grade . Cu toate astea daca nu ajunge la temeperatra optima embrionul nu se va desvolara complet sau puiul iesit are modificari fiziologice.
In primele 40 de ore se produce doar diviziunea celulara si nu se poate observa o dezvoltare a embrionului . in ziua 5, inima ,ficatul si ochii incep sa se dezvolte, urmat de creier, ficat si intestine in ziua 7 si rinichii in ziua 9.
Orice modificare de temperatura in timpului perioadei de incubare va produce schimbari fifiziologice in puiul iesit. O temperature usor crescuta creste viteza de dezvoltare dar creste si rsicul de dezhidratare . O temperature usor mai scazuta va pune o presiune mai mare pe dezvoltarea inimi, si poate puii iesiti vor avea o inima mai mare, dar ata nu inseamna ca sistemul cardio-vascluar se va dezvolta normal.
Functionarea normala a organelor este puternic influentata de temperaturile din timpul incubatiei. Toate organele se formaeaza in cele 18 zile de incubatie si determina capaciatea si puterea organismului
PS. Coloniile “PURE” de Columba Livia in emisfera Nordica VIRTUAL nu mai vexista, studiile pe ADN au aratat ca 23%-25% din codul genetic provine de la porumbeii domestici.
Palumbus.net