Pregatirea tipplerilor

Aceasta metoda are ca scop sa vina in sprijinul incepatorilor , un punct de pornire, urmand ca ei fiecare cu priceperea lui sa o dezvolte !

In jurul varstei de 5 saptamani a puilor ii despart de parinti , ii pun intr-o boxa comuna si primesc mancare doar in prezenta droperului dupa o saptamana ii hranesc doar o data pe zi ,( in tot acest timp, peste zi pui stau in voliera, sa vada imprejurimile ) mancarea este orzul si acesta in cantitate mica (daca orzul este de slaba calitate adaugam un anumit procent de grau). Droperul este de obicei un porumbel alb(voltat), pot fi mai multi de orice rasa dar niciodata tippleri.

Dupa aceasta etapa incepe obisnuirea treptata urmarindu-se in special reactia puilor la droper . Ei sunt eliberati din voliera cu droperul pe acoperis aruncand cateva boabe in afara volierei si in voliera astfel invatand pui sa intre si sa iasa din voliera, facem acest lucru mai multe seri la rand pana cand pui incep sa zboare, dupa obisnuire antrenamentele sunt de scurta durata, de 2,3 ore la doua, trei zile fiind hraniti cu orz doar seara la lumina becului, in zilele cu antrenament dupa coborare , urmarim ca antrenamentele sa se termine cat mai aproape de ora intunecarii (eventual intram treptat in noapte) si intotdeauna in prezenta droperului, mentionez ca porumbei primesc apa intotdeauna dupa o ora de la hranire.

In urmatoarea etapa adaugam treptat mixuri de seminte ( mixuri de seminte pt zbor la voiajori, avem o gama variata de amestecuri de la mai multe firme si mixuri de seminte de canari) astfel crestem treptat orele de zbor in antrenamente, ajungem la ultimul antrenament inainte de concurs ca porumbeii sa zboare intre 7 si 10 ore . Tot in aceasta perioada acomodez treptat pui la boxa individuala astfel: in primele seri pui sunt hraniti in boxa individuala (4 sau 5 seri la rand) si dorm tot in boxa comuna , dupa aceste zile sunt lasa-ti numai in boxa individuala astfel tranzitia pentru ei fiind mai usoara (nu se zbat in boxe). Este bine de stiut ca din aceasta perioada gritul(mineralele) se afla tot timpul in fata lor .

Presupun ca ultimul antrenament sa terminat in seara zilei de MARTI si concursul are loc DUMINICA furajarea respectiv vitaminizarea este astfel :

MARTI

seara:1/4grau,1/4mix canari, 1/2 mix voiajori dupa o ora apa+sare amara

MIERCURI

dimineata: 1/4 grau, 1/4 mix canari dupa o ora apa
seara:1/4 grau, 1/4 mix canari, 1/2 mix voiajori dupa o ora apa+tonic

JOI

dimineata: 1/4 orez, 1/4 mix canari dupa o ora apa
seara : 1/4 grau, 1/4 mix canari, 1/2 mix voiajori dupa o ora apa

VINERI

dimineata: 1/4 orez, 1/4 mix canari dupa o ora apa
seara : 1/4 grau, 1/4 mix canari, 1/2 mix voiajori dupa o ora apa

SAMBATA

dimineta:1/4 grau, 1/4 mix canari, 1/2 mix voiajori dupa o ora apa
seara inainte cu 6 ore de lansare la concurs:
1/2 mix canari ,1/4 orez, 1/4 mix voiajori.

Inchei acesta prezentare cu speranta ca am facuto usor de inteles , va doresc succes si vant in pene!
Florin Sima

Leave a Reply

Your email address will not be published.