Sportul cu porumbei rotitori si jucatori

Rotitorii zboara descriind cercuri (rotesc) deasupra adapostului in grup sau solist. Inaltimea, viteza si durata zborului sunt caractere de rasa, dar se manifesta in functie de antrenamentul la care sunt supusi porumbeii.

Cand porumbeii rotitori sunt lansati, se ridica in spirala in inaltimi, apoi daca au atins inaltimea de zbor, o pastreaza rotind linistiti ore intregi, cu aripile intinse, in grup strans, pastrand doar distanta necesara intre ei, pentru a nu se jena unul pe altul.

Se afirma, si este logic, ca porumbeii de zbor inalt si de durata sunt de obicei porumbei cu zbor lin, planat, deci lent, caci nu ar putea rezista unei durate mari cu un zbor rapid. De aceea, in mod firesc, cu cat a crescut durata, a scazut viteza de zbor. Asa s-a intamplat de pilda cu zburatorii Tippler englezi si cu zburatorii Berzati de Budapesta. Interesant de relevat este insa faptul ca unele rase de porumbei romanesti, atat zburatorii Ciungi de Ploiesti, cat si Jucatorii de Galati, sunt zburatori de mare inaltime si de durata, cu zbor rapid, “liliachiu”.

Inaltimea zborului, arata Stefan Peterfi, se poate aprecia dupa marimea virtuala a porumbelului in aer. Porumbelul care zboara la o inaltime de 300 de metri are marimea unui mar, la 700 de metri a unei piersici, la 1200 de metri a unei cirese, la 1400 de metri apare ca un punct, de la 1400 metri in sus mai licareste uneori (inaltimea de disparitie), ca apoi la 1700 metri sa nu mai fie vizibil cu ochiul liber.

Porumbeii care iau parte la concurs sunt impartiti in grupe dupa maniera zborului si durata acestuia. Astfel, de exemplu, separat sunt incadrati porumbeii cu zbor inalt (cu disparitie obligatorie) si rapid, separat cei cu zbor inalt si lent (tot cu disparitie obligatorie); in alta grupa rotitorii cu zbor rapid fara disparitie obligatorie, in alta cei cu zbor lent, in sfarsit separat rollerii orientali si separat celelalte rase de jucatori. Fiecare din aceste grupe are stabilit standardul de zbor, care este o durata minima obligatorie a carei indeplinire prealabila conditioneaza participarea. Pentru rasele la care standardul de zbor prevede si zbor in disparitie, se fixeaza cat dureaza disparitia din timpul de zbor total.

Stolurile cu care se participa se compun din 5 pana la24 exemplare. Lansarea se face de obicei dimineata intre orele 6-8 in grup, in asa fel incat primul si ultimul exemplar sa paraseasca adapostul pe parcursul unui minut. Porumbeii trebuie sa se intoarca si sa se aseze pe locul de unde si-au luat zborul. Asezarea trebuie sa se faca in grup. Se considera asezare in grup, atunci cand toti porumbeii s-au asezat in decurs de 10 minute.
Zborul in puncte se considera acea situatie cand miscarile aripilor porumbeilor nu se mai pot observa, iar stolul se observa sters. Porumbeii trebuie sa se afle in interiorul unghiului vizual de 45 grade.
Inaltime de disparitie este inaltimea la care stolul nu se mai vede; ea se socoteste atinsa atunci cand de la disparitia stolului au trecut 2 minute fara ca acesta sa se vada. Disparitia inceteaza in cazul cand stolul reapare in intregime si se vede incontinuu, timp de 2 minute.

In cazul cand in timpul concursului vremea se schimba iscandu-se vanturi mari, furtuna, ploi torentiale sau ceata intensa, concursul se reprogrameaza.
Arbitrii de zbor delegati de cluburi, au obligatia de a se prezenta la locul concursului cu 30 de minute inaintea inceperii acestuia. Ei vor veghea la respectarea intocmai a prevederilor regulamentului de zbor, despre aceasta incheind un proces verbal, care se depune in cel mai scurt timp la club. Ei sunt obligati a se convinge de identitatea porumbeilor, verificand inainte de lansare si dupa asezare, inelele stolului de zbor si trecandu-le pe acestea in procesul verbal incheiat.

In baza timpului (duratei) de zbor realizat la inaltimea de zbor, luandu-se in calcul si durata zborului in disparitie la rasele la care aceasta este obligatorie, tinand cont si de asezarea in grup, se acorda punctajul prevazut in regulament, facandu-se departajarea stolurilor care au participat la acel concurs.

Acest articol a fost lasat de domnul Tanasescu sub forma de comentariu dar cred ca merita un topic seperat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *