Turmani Kaluga

Turmani kaluga (rusa: Kalujski CzernoPegije Turmani) sunt cosiderati una din cele mai importante rase din Vestul Rusiei, fiind in stransa legatura cu turmani Rosii Pegije de Moscova ( Moscovski KrasnoPegije )

Desi aceasta rasa poarta numele orasului Kaluga, situat la aproximativ 50 de mile de Moscova, rasa a fost creata de fapt in jurul Moscovei si a fost cunoscuta anterior ca “Czerno Pegije Turmani”, traducerea literara fiind (in engleza) “Black Magpied Turmani”. Inainte de secolul 20, aceasta rasa a fost una din cele mai populare
in Vestul Rusiei si a fost crescuta in regiune inca din 1600 cot la cot cu Tumanul Rosu Pegije de Moscova, Turmanul Grii de Moscova (serije Turmani), Turmanul gri-rosu de Moscova (Moscovski Serije-Krasno Turmani), Albul de Moscova (Moscovski bela), si altele.

Intre ani 1905 -1916, aceasta rasa traditionala din Vestul Rusiei a inregistrat pierderi serioase ca urmare a haousului pre-revolutiei adus de infrangerea Rusiei in razboiul ruso-japonez, incident cunoscut ca “duminica sangeroasa”, Razboiul purtat impotriva turicilor in Stans, inceputul Primului Razboi Mondial inpotriva Germaniei
si Imperiului Austro-Ungar si alte evenimente care a prabusit economia Russiei, in cele din urma aceste evenimente au facut ca Revolutia Bolsevica sa fie inevitabila.

In ultima decada a Rusiei tariste, cel mai bun crescator de turmani Negri Pegije a fost Ivan Bondarov din orasul Kaluga. Nicaieri in lume, nu inainte, nici dupa nu a existat un crescator mai bun, mai devotat rasei de turmani asa cum a fost Bondarov care la inceputul Revolutiei Bolsevice avea pestea 60 de ani investiti in rafinamentul acestei rase.

Bunicul si tatal lui Bondarov au fost crescatori ai acestei rase. Spre deosebire de crescatori seriosi ai vremi , Bondarov nu era un tip prosper, de fapt nici de rand ci un tip foarte sarac. In ciuda acestui fapt, Bondarov a avut un impact extraordinar in cultura Turmanilor care sa raspandit departe prin toata lumea, chiar prin cercurile Bojaren ale Rusiei, unde chiar elita crescatorilor plateau o suma mare pe o pasare marca Ivan Bondarov.

Cu toate acestea, in conditi normale si trecerea de aproape un secol, Bondarov poate deveni un erou de neuitat al crescatorilor de porumbei din Rusia , el a facut sacrificiul suprem pentru rasa sa , propriai viata, in timpul Revolutit Bolsevice care a aruncat tara intr-o disperare economica de la cea mai joasa pana la cea mai inalta clasa sociala.

In timpul revolutiei , peste 90% din rasele rusesti, mai mult de 350 din rasele native au fost aduse in pragul dispartiei sau au fost grav avariate , pierderi care nu au fost recuperate nici la mai bine de 90 de ani de atunci.

Lui Ivan Bondarov este atribuita salvarea rasei Turmani negri Pegije de la extintie, prin negarea rasei pentru dragul propriilor lui porumbei. In 1919, dupa multi ani de suferinta intensa, Bondarov moare din cauza stari de sanatate datorata lipsei de alimentatie, pe de o parte porumbei lui au supravetiuit iar descendenti lor exista si astazi.

Datorita sacrifiuciului suprem a lui Bondarov aceasta rasa a luat numele de Kaluga, in onoarea acestuia, cea mai mare onoare care poate fi acordata unui crescatori de turmani este pemiul Ivan Bondarov Memorial Award For Turmani Excellence acordata anual de federatia internationala al Raselor Slavice din Smolensk, Russia.

Turmani Kaluga sunt aproape identici cu Turmani Rosi Pegije de Moscova si cu Turmani Grii de Moscova cu care sunt inruditi. Principala diferenta fiind culoarea . Unde Rosul Pegije de Moscova este rosu cu desen Pegije , Kaluga este negru lucios cu marcaje albe, si ii lipseste panglica din coada. De asemene culoarea albastra exista la Kaluga modern.

K.D. Spurling 2002

1 thought on “Turmani Kaluga”

Leave a Reply

Your email address will not be published.