
Putin din crescatori de porumbei reusesc sa comunice cu prumbei. Asta numim noi probleme de comunicare. Si toate astea sunt datorate faptului ca nu intelegem limbajul universal sau nu am invatat si noi o limba straina.
Lasand gluma deoparte porumbelul manifesta multe comportamente: ingrijire proprie, agresiv teritoriala, manifestare sexuala si reproductie, plus subcateogriile aferente. Toate aceste manifestari sunt insotite de 6 sunete.
Adica porumbelul comunica prin 6 sunete. Nu o zic eu, o zic alti mai destepti decat mine, care au avut timp, resurse si materie cenusie pentru a cerceta porumbelul.
Deci Nea L. F. Baptista cu Nea M. Abs au adunat informati, au analizat si au spus ca vocalizarea la porumbei se impart in 6:
- Huruitul de Afisare (Ne aratam Lantul Gros, Tricoul Mulat Si Burta in Fata)
- Huruitul de Reclama ( Fabulam de Masini si Cobinati)
- Apelul de Alarma ( Aoleu a aparut unu mai tare decat mine)
- Apelul de Primejdie ( Aoleu ce ai cu mine boss?)
- Sunete de tandrete ( Prea multa bataie nu e buna )
- Apeluri de cerere ( Sau cersitul, adica dami mama si mie un ban)
- Huruitul de Afisare
Huruitul a fost descries de Goodwin (1965, 1970) ca “cooo, roo-c too-coo” sau de Simms (1979) ca “oo-rooo-coo-oo”. Este afisat cu un ccomportament de plecaciune a corpului, gatul unflat, coada deschisa iar porumbelul se apleaca si se intaorece de jur imprejur.
In primul rand este folosit in amenintarea sau intimidarea rivalilor sau in comportamentul sexual. Cu toate aste aparitia in comportamentul sexual este foarte rar intalnita la porumbei tinuti in conditi naturales sau seminaturale.
- Huruitul de Reclama
Este huruitul de pe odihnitori. De obicei msculii huruie in apropierea cubului, sa isi afisez disponibilitatea unei potentiale perechi. Acelasi sunet este folosit in boxa sau o potentiala boxa, cand este insotit de aplecaciuni ale capului si de un rapid tremur al aripilor.
Fabricius si Jansson (1963) sugereaza ca acest huruit este folosit in reducerea agresivitati si consolidarea relatiei dintre parteneri.
- Apelul de Alarma
A fost descries de Goodwin (1970) ca “ooorh”, Simms (1979) ca “eerh” si de Heinroth (1949) ca “ru”. Acest sunet este manifestat la vederea unui pradator ( aerian sau terestru) sau la apropierea omului.
- Apelul de Primejdie
Daca deranjati in cuib porumbelul posibil sa va loveasca cu aripa sau ciocul in timp ce va scoate apelul de primejdie. Aest sunet este mai scurt decat apelul de alarma.
- Sunete de Tandrete Sau Chematul la Cuib
Este un huruit lung si melodios si se intampla cand un partener sta pe cuib si chiama la cuib celalt partener. Cu toti il cunoastem si e un sunet placut urechii.
- Apelul de cerere sau cersitul
Acest sunet este excluziv puiilor, indiferent daca sunt in cuib sau au iesit la zbor. Si suna mai mult ca un scârțâit. Este folosit pentru a cersi hrana de la parinti sau cand sunt intuziasmati sau atunci cand sunti atacati de adulti. Pe langa funtia de cererea de hrana de la parinti acelasi sunet este folosit pentru a fi localizat de parinti atunci can nu sunti in campul visual.
Pufaitul si lovitul cu ciocul nu fac parte din vocalizare, este parte din mecanismul de aprare.
Michal Abs