Zborul cu tippleri si tumbleri. Part-2

G Smith 1886

Zbor si tratament

Un bun stol de jucatori zburatori la mare inaltime ofera o mare satisfactie crescatorului care are acest hobby.

Primavara este cel mai bun moment de zbor inainte ca sezonul de reproducere sa inceapa, acum porumbei pot zbura 9 ore fara probleme dar este perculos pentru ca vremea este foarte schimbatoare in Martie si Aprilie.

Hrana este compusa din orz si mazare, iar inainte cu jumatate de ora inaint zbor li se poate administra grau si seminte pentru canari , acest lucru ar trebui sa le mareasca durata de zbor cu doua ore, daca nu are efect inseamna ca pasarile nu sunt intr-o forma buna, ingrasarea poate fi un motiv pentru acest lucru, cruste uscate de paine si orz ii va ajuta sa slabeasca, cateva seminte de canepa dupa orz le va face bine.

O cantitate mica de ceai de Virnant (ruta graveolens) le va inbunatati starea de sanatate si durata de zbor. Cel mai potrivit moment pentru hranire primavarea este 8 dimineata si 6 seara. Pasarile trebuie urmarite foarte minitios, iar cele care trag stolul in jos sa fie elminiate din stol.

Uneori masculi tineri care tocmai au fost impercheati vor parasi stolul si vor cobora, pasarile de acest gen nu sunt considerate a fi bune, singurul remediu pe care pot sa il recomanda este sa nu lasam la zbor ambi parteneri in acelasi timp, pana atunci cand femela depune ouale.

Cum sa antrenezi un lot de zburatori de mare inaltime pentru o etapa din primavara

In primul rand 12 din cele mai bune pasari ar trebuie sa fie alese din lot si puse intr-un compartiment separat. Acest loc trebuie curatat.Examinati cu grija pasarile alese pentru a vedea daca sunt sau nu sanatose.

Examinati cu atentie aripile pentru a vedea daca au penele perfecte. Dati-le o jumatate de unghie de sare amara (Epsilon) intr-un sfert de litru de apa de baut,care sa ramana doua zile. In cazul in care pasarile sunt grase, hraniti-le cu cruste de orz si paine uscata in cuptor. In cazul in care pasarile sunt moderate ca grasime crustele de orz vor fii suficiente pentru a reduce grasimea.

In prima saptamana dati-le drumu la zbor dimineata, in jurul ore 8 pe stomacul gol si hraniti-le abea cand se intorc.
In a doua saptamana hraniti pasarile cu mazare uscata si ceai slab de seminte de in, acest lucru le va intari si le va face pline de energie si vigoare.

Dati-le drumu la zbor timp de o ora dupa micul dejun. Daca timpul lor mediu de zbor este de 3 ore dati-le drumu la zbor alternativ, o zi da una nu. Daca zboara sub 3 ore dati-le drumu la zbor zilnic.

In a 3-a saptamana hraniti porumbeii cu mazare uscata, porumb indian, grau si neghina, schimband hrana lor zilnic. Pe vreme aspra sau vant, porumbul indian sau mazarea uscata este cea mai substantiala hrana iar graul sau neghina vor fi date intr-o zi mai calma.

Inainte de un zbor lung sau cand zboara pentru o etapa este indicat ca pasarile sa aiba parte de doua zile de odihna. Daca pasarile sunt intr-o conditie de zile mari le veti vedea cum stau pe varful degetelor, cum dau din aripi si cum joaca vioi in jurul casei.

Cu o zi inainte de zbor hraniti-le cu mazare, o cantitate mica de seminte de in si o mana de neghina uscata. Pastrati locul in intuneric si hraniti pasarile pe timp de noapte, cu o lanterna. Dati-le jumatate de masura de mazare si seminte de rapita cu jumatate de ora inainte de zbor. Daca este vant puternic hraniti-le cu porumb care se digera mult mai repede.

In jurul orei 10 este o ora perfecta pentru a trimite un lot de pasari la zbor, deoarece soarele este sus si straluceste frumos.

Daca pasarile zboara pe o perioada lunga de timp – intre 8-9 ore – este indicat sa le trimiteti la zbor sau mult mai devreme, in jurul orei 8 daca vremea permite.

Pentru zburatori consider luna aprilie ca fiind cea mai potrivita din an, avand o vreme destul de calma, acestia zburand mult mai mult inainte de a se imperechea. Totusi, cateodata, vremea in aceasta luna este destul de schimbatoare facandu-si aparitia ploile, vantul puternic, ceata, uneori chiar si zapada si din cauza asta multi se pot rataci. Cel mai indicat este sa ii tineti inchisi cand vremea este rea.

Hrana , crescatori curata , nisip curat si apa proaspata zilnic este necesar pentru a putea participa regulat la intreceri. Aceste lucruri sunt doar jumatate din batalie, si este singura modalitate de a pastra lotul puternic si sanatos.

Este apropape imposibil pentru un lot de pasari sa zboare cat de putin daca nu sunt ingrijiti regulat. Atata timp cat pasarile au parte de mese regulate si sanatoase, ma pot baza pe ele ca zboara o perioada lunga de timp. De regula, cand ele se afla intr-o canditie buna , mananca deficitar, de aceea trebuie sa gasiti o metoda buna de a le convinge sa manance bine dimineata.

Primavara au nevoie sa faca baie de doua ori pe saptamana.

Zborul in timpul verii.

Zborul tumblerilor zburatori este o sarcina foarte dificila pe timpul verii pentru multi crescatori, care nu stiu cum sa ii trateze corespunzator si nici macar unul din 20 nu poate sa obtina un zbor mai mare de 1-2 ore.

Unii spun ca vara nu este momentul propice pentru porumbeii zburatori datorita reproducerei , o idee ridicola si o mare greseala, pentru ca acesti tumblerii pastrati in coditii bune , nu vor esua in asi face datoria.

O sa observi ca unule stoluri de puii vor zbura mai bine decat aletele – se vor inalta pana la nivelul norilor si nu vor coboara pana nu for fi chemate. Alte stoluri vor zbura foarte jos, putin peste nivelul casei. Asta depinde foarte mult de hrana si antrenament, in general cei care zboara prea jos sunt grasii.

Orzul este cea mai buna hrana chiar daca sunt la reproducere, iar pentru puii este de departe ce mai buna hrana, va pastra pasarile batrane intr-o conditie moderata si va preveni ca puii sa fie parasati prematur.

In orasul Macclesfield porumbeii zboara 11 – 12 ore chiar si in timpul sezonului de reproducere. Acestia sunt numiti Tippleri Macclesfield si exista o diferenta foarte mica intre tumbleri cu zbor la mare inaltime si ei, si nu vad de ce tumbleri nu pot zbura la fel de mult.

Este simplu pentru ca crescatorii nu au experienta in zborul porumbeilor si nu stiu cum sa ii antreneze corect. Eu sunt foarte pasionat de zborul porumbeilor vara pentru ca zboara la mare inaltime. Se ridica la nivelul norilor si zboara 7 -8 ore, in cazul in care sunt pregatiti intr-un mod adecvat. Desigur , atunci cand vremea este calda se vede diferenta, dar in general la mijocul veri zbor pasarile dimineata la rasaritul soarelui.

Porumbei  batrani vor zbura mai bine atunci cand puii vor avea 2 – 3 saptamani. Este indicat sa zburam puii cu maturi cand acestia pot zbura. Acestia pot zbura multe ore daca sunt bine antrenati. August si septembrie sunt in generala cele mai bune luni pentru zborul cu puii atunci isi arata si calitatile de zburatori.

Femelele nu zboara la fel de bine ca masculi in timpul sezonului de reproducere asta pentru primele 2 saptamani de la eclozarea oualelor pentru ca puii sunt incalziti.

Nu este intelept ca intr-o etapa din vara sa zburam femele pentru ca acestea in orice moment ar putea cobora. Cel mai indicat este sa zburam 7 -8 masculi si cam toti atati puii puternici. In cazul in care pasarile o un zbor moderat , va dura 3 saptamani pentru a atinge perfectiunea.

Prima saptamana sunt hraniti cu orz de doua ori pe zi si zburati in fiecare zi, concomitent li se adrministreaza doua zile la rand ceai de sofran.

A doua saptamana se hranesc cu mazare si grau amestecate impreuna . A treia saptamana se hranesc cu porumb indian si mazare alba amestecat ocazional neghina. Seminte de ceai se pun in apa pentru a le ibunatati starea. Doua zile de odihna sunt necesare inainte de un zbor lung.

Cu o noapte inainte de etapa se hranesc cu mazare uscata , grau uscat , cu mei si seminte pentru canari. In dimineata urmatoare sunt hraniti cu dari, mei, seminte pentru canari si orez, li se ceai in loc de apa cu jumatate de ora inaintea eliberari.

Exista multe moduri de a hrani pentru un zbor de durata. Un campion vechi, care era foarte popular acum 20 de ani , mi-a acordat cateva lectii in porumbeii de zbor si o buna reteta de antrenament.

Prima saptamana sunt hraniti cu cel mai bun orz pe care poate fi procurat in fiecare noapte si dimineata , apa li se administreaza la fel. A doua saptamana sunt hraniti cu orz ca de obicei pana spre finalul acesteia. In final sunt hraniti cu porumb indian si mazare uscata, apa doar dupa ce se hranesc.

Cu o noapte inainte de etapa li se da grau orez si o cantitate mica de seminte de canepa. Dimineata hranesc cu seminte pentru canari, si sago iar cu jumate de ora inainte de elbera li se dau intr-un litru de apa cu cateva picaturi de Scotch.

In timpul veri cand soarele arde porumbeii au nevoie de baie de doua ori pe saptamana pentru revigorare si indepartare a mizeriei de pe pene. Hrana regulata este formata din mazare si orz dar o schimbare a alimentatiei este necesara.

O data pe saptamana li se administreaza si grau asta la ve crestea coditia. Porumbul indian este o hrana buna in eventualitatea unei shimbari, mai potrivit iarna li se poate administra si intr- o zi cu vant puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *