Zborul cu tippleri si tumbleri. Part-3

G Smith 1886

Zborul porumbeilor toamna.

Toamna este sezonul in care pasarile naparlesc si sfatul meu pentru crescatori este dupa ce sunt hranite sa li se dea cateva boabe de canepa.

Sofranul si fanul in apa le vor ajuta la eliberarea penelor. In aceasta perioada a anului vom obtine tineri frumosi printr-o buna naparlire iar performantele apar doar daca pasarile sunt bine antrenate, se face o diferenta considerabila intre pasarile care sunt bine antrenate, acestea pot zbura 4 -5 ore pe zi si ii provoaca pe cei mai mici sa zboare.

In aceasta perioada daca tineretul este din primavara au suficient antrenament facut si vor zbura mai mult decat maturi pentru ca acestia din urma sunt intr-un stadiu de naprlire mai avansat. Uneori le cad cate 2 -3 pene din aripa si pe masura ce cad vor fi opriti de la antrenamentul zilnic.

Multi crescatori nu stiu metoda corecta de antrenare a tineretului cu maturi si in cosecinta pierd multi puii. Cel mai bun plan este sa ii scoatem afara cat mai devreme posibil.

Primele zile ii punem diminetata sa se invete cu inprejurimile , cand incep sa zboare ii eliberam numai spre seara. Cand tineri sunt destul de puternici si zboara in reprize de cateva minute pot fi antrenati cu maturi.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa punem 1 -2 pasari mature in stolul de puii care le vor urma in zbor. Dupa aceasta etapa pentru a inbunatati timpul de zbor al tinerilor se formeaza stoluri mixte cu acelasi numar de pui si maturi.

Pentru a forma un lot perfect de pasari necesita o mare cantitate de timp. Consider toamna un anotimp frumos pentru porumbei de zbor si daca ati avut noroc in primavara sa reproduceti cateva pasari puternice care vau dat momente frumoase in timpul sezonului, in cazul acesta cresteti pasari pure dintr-o tulpina buna.

Zborul porumbeilor in timpul iernii.

Zborul cu tumbleri de inaltime in timpul iernii este o sarcina foarte usoara. Cei mai multi crescatori amatori pot face performante in aceasta perioada a anului.

Cel mai potrivite pentru hranire sunt orele 9 dimineata si 6 seara. Nu trebuie antrenati pe timp de ceata pentru ca vor fi pierderi. Cel mai potrivit este intr-o zi geroasa cand cerul se vede clar, ei vor zbura la inaltime moderata.

Atunci cand vantul bate din Sud-Est poate fi anticipat un zbor de lunga durata. Crescatori vechi se ghideaza in general in functie de vant. O mana plina de porumb indian cu jumatate de ora inainte de eliberare este o hrana buna pentru o zi cu vant.

In vreme de vant pasarile au nevoie de mancae substantiala in gusa inainte de a merge la exercitiul lor de zi cu zi , cum ar fi mazarea, fasolea , porumb indian, si o cantitate mica de seminte pentru canari care le va inbunatati durata de zbor.

Un loc cald face o  diferenta in durata de zbor a pasarilor pe timpul ierni. Mazare si orz sunt cele mai bun pentru hrana lor normala. Porumb , grau si neghina este o foarte buna schimbare care sa fie administrata o data pe saptamana. O cantitate mica de seminte de canepa dupa cina lor face foarte bine pe vreme rece.

Antrenamentul si hranirea porumbeilor pentru o etapa.

Daca pasarile sunt prea grase doua saptamani sunt hranite cu orz apoi cu mazare. Apa proaspata o data pe zi si o cantitate moderata de nisip curat.

A patra saptamana sau ultima hranim dupa cum urmeaza: Prima zi dimineata – porumb uscat , noaptea cu mazare uscat si cand termina o cantitate mica de seminte de canepa.

A doua zi dimineata grau uscat cu o cantitate mica de seminte pentru canari, aceasta le va inbunatati zborul, noaptea mazare uscata si cateva seminte de canepa .

A treia zi, dimineata mazare uscata si cateva seminte de in, noapte mazare uscata si o mixtura de cereale. A patra zi dimineata neghina uscata, noaptea mazare uscata si seminte de canepa. A cincea zi dimineata mazare uscata si seminte de in, noapte mazare uscata si seminte pentru canari. A sasea zi dimineata porumb, seminte de canari un pic de orez si grau .

Apa curata si sa ne asiguram ca au baut toti inainte de eliberare. Un bun stol de pasari ar trebui sa zboare 7 – 8 ore. Pasarile trebuie sa zboare in fiecare zi in primele 2 saptamani si de 3 ori pe saptaman in rest. O reteta buna pentru zilele cu vant este o jumate de gusa de mazare uscata si porumb indian si se umple cu un pumn de grau scufundat in Whisky Scotian iar apoi uscate si seminte de canar cat pot manaca.

Alta reteta pentru un zbor de lunga durata

Tratatez pasarile in acelasi mod pana in ultima saptamana dupaca care ii hranesc dupa cum urmeaza: Prima zi mazare uscata si canepa. A doua zi dimienata orez, orz si seminte de canepa, noaptea mazare si orz. A treia zi orz si grau , noaptea mazare si canepa. A patra zi dimineata porumb iar noaptea mazare si seminte de canar. A cincea zi dimineata in, neghina si orez, noaptea mazare si seminte de canar. A sasea zi orz si mei , noaptea mazare uscata , un pumn de grau scufundat Whisky dupa ce a fost uscat la cuptor si seminte de canar cat pot manca.

In ultima dimineata un pumn de sago, un pumn de porum indian si restul semintede canar. In ultima saptaman li se da in fiecare seara ceai pentru a bea, de asemenea cu o jumatate de ora inainte de zboorul final. In caz de nu raspund la acest tratament este un semn sigur ca pasarile nu sunt bune. Doua zile de odihna inainte de etapa sunt necesare inainte de etapa, un mare beneficiu pentru ei este intunericul.

Sunt multe moduri diferite de hranire a unu lot de tumpbleri, dar cel mai important este de a pastra locul curat , sa fie hraniti la program si sa primeasca apa curata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *