Zburatorii si ochii perla

A fost interesant sa citesc ziarul lui Hollander despre mostenirea ochiului perla la porumbei domestici si cred ca a stabilit cateva mici reguli ale mosteniri, pentru novici, si cateva scurte dar idei bune. Totusi nu pot sa inteleg cum un student si impatimit al porumbeilor poate sa faca o declaratie atat de eronata si sa declare ca absolut toti zburatori literalmente au ochiul perla. Aceasta idee este pur si simplu falsa.

Ce este adevarat este ca multi zburatori de inaltime au ochiul perla, dar nu toti. Multe exemple de rase de zburatori care nu au ochiul perla gasim in Europa de Est, in particular printre rasele Romanesti de zburatori precum: Visinii, Vargatii, Cafenii, Canepii si Orebeteni sunt exmple de zburatori cu ochi galbeni.

In literatura Engleza si Germana vedem termenul de “tumbler” atasat acestor rase ( In Romania termenul tumbler este jucator iar roller este roller ) dar in Romania aceste rase sunt clasificate ca zburatori.

In timp ce multe rase Rusesti/Ucrainene Tutcheresi, precum Nicolaievsky, Chorkovki, Krimski, Militopliski, Orlik si aletele cu ochiul perla, o umbrire a ochiului ( ochi cenusiu) este chiar de dorit.

Tehnic denumirea de zburator nu este chiar 100% corecta, “tutcheresi” traducanuduse “taietorul de nori” in rusa.

Polonezi se refera la ei ca fiind “Gormalatne” grup de rase ce inseamna zburatori.
Analog sunt multi zburatori cu ochi de taur in Estul Europei.

Mergand in Vest, ochiul perla este departe de a fi o regula pentru zburatori , defapt aici sunt o exceptie.
Zburatori Danzing de altfel in general pasari cu ochiul perla, mai intalnim ochiul albastru sau cum era numit in timpuri vechi ” ochii de lapte”. Ochiul de lapte a fost cel mai apreciat printre carescatori timpurilor apuse in Danzing ( Gdansk) si de asemenea a mai fost raportat la zburatori Pomeranian Eye Crested sau cum sunt cunoscuti ca “Schaukappen” o rasa alaturata Danzingului.

Mergan in Marea Britanie aflam ca in trecut existau tulpini de tippleri cu ochiul verde sau diluat, de altfel istoria rasei ne vorbeste de ochiul perla. Acest lucru a fost discutat acum cativa ani cand dintr-un mare numar de Voltati cativa dintre ei prezentau culoare ochilor verde, la care crescatorul a crezut ca este primul cu porumbei ce au ocii verzi.

Ochiul verede exista cum mult inaintea tipplarilor sau a teoriilor despre ochiul verede.
Ca o nota separata, chiar daca azi tipplari sunt vazuti ca o rasa de zburatori ei sunt tehnic o rasa de jucatori.
Defapt numele lor provine din vechiul dialect So. Yorkshire (Sheffield) unde “tipple” inseamna a se rostogoli (to tumble).

Precum acest dialect a murit pe scara larga, intelesul cuvantului a fost la scara larga alterat, multi crescatori crezand ca se refera la tipul desenului: zburatoare albe pe fond albastru/bronz.

In aceste zile tippleri sunt o rasa care inca fac performanta dar au fost dirijati in asa fel, restrictiv, in cat tumba este foarte greu de vazut.

In Orientul Mijlociu unde este o oaza de zburatori multi dintre acestia au ochiul portocaliu.

Nordul Italiei, Modena (Triganica) a fost candva un exemplu de zburator formidabil nu doar ca voiajorist sau pentru sportula ” Le gurra” (Razboiul) dar si ca zburator de mare inaltime si durata asta pana rasa sa fie distrusa, acuma 150 de ani. Din fericirie un mic grup de crescatori locali inca cultiva rasa. Au ochii porticali , perla si ca de taur.

In Estul lumii in China zburatori locali au o vasta peleta de culori a ochilor: albastri, portocali, rosi , mormoni etc. Ochiul perla nu este comun.

Batrani vestici crescatori de zburatori credeau ca cu cat ochiul este mai clar cu atat pasarea vede mai bine de la mare altitudine, unii cred si in aceste zile. Este ceva de moda veche, un hocus-pocus, ca si cum un barabat cu ochhi albastri ar fi superior celui cu ochi verzi sau caprui.

Deci pot spune ca zburatori si jucatori trebuie sa aiba ochiul perla? Sunt o multime de pasari bune de toate tipurile pozibile, iar culoarea ochiului este o preferinta personala.

Unii dintre cemi mai buni jucatori de Kalla pe care ii am au ochii rozalii. cel mai bun porumbel de anduranta pe care lam reprodus a avut un ochii lipsa iar celalalt era de tipul ochiului de taur.

Porumbei buni vin sub orice tip, cu ochii: perla, portocali, gabeni, ciacarii……etc.

De Kelley D. Spurling Grants Pass 1999

4 thoughts on “Zburatorii si ochii perla”

  1. Nu am citit ziarul lui Holander,dar pot s a-l inteleg pe acel student,in parte ar putea sa aiba dreptate, daca a citit teoria savantului italian Alessandro Ghigi,care spune ca la formarea porumbelului domestic,pe langa Columba Livia a participat si Columba Leuconota.Acest porumbel traieste in muntii Tibet,dar cred ca arealul sau afost si in muntii Pachistanului(care apartineau Indiei de Nord),si ai Afganistanului.Ptr.cei care nu stiu Columba Leuconota are ochii bleu-verde si imperecheati cu porumbei domestici dau pui fertili.Daca o luam genetic,ochiul galben este dominant fata de ochiul alb si niciodata un porumbel, pur,(homozigot) cu ochi galbeni va da pui cu ochii albi. Daca, desi are ochii galbeni,nu este pur(heterozigot),are o gena recesiva de ochi albi, va da si pui cu ochi albi.Este valabila si reciproca.Restul a fost preferinta si selectie.Bineinteles ca mai sunt f. multe de spus. 2-Asa este, astazi nu are importanta ce culoare are ochii zburatorilor de mare inaltime,disparitie si mare durata,desi marea majoritate(95-98%) a lor au ochii albi.Culoarea ochilor nu influenteaza maniera de zbor si nici inaltimea sau durata.Totul depinde de preferinta, rasa si selectie. 3 – Rasele de porumbei romanesti:Visinii, Invargatii, Cafenii,Pandurii,Negrii turci au ochii galbeni,dar niciodata nu au fost porumbei de mare inaltime ,disparitie si lunga durata.Ei au fost(inainte de al-2 lea razboi) porumbei cu inaltimea de zbor medie spre vrabie,iar durata de zbor 1-3 ore. Porumbeii Canepii sunt de nuanta kaki, culoare diluata a maronului(nu a rosului)si aveau ochii alb,pentruca se trag din vechii Castanii de Craiova care aveau ochii albi. Dupa anul 1925,cand porumbeii Castanii de Craiova,au fost introdusi in Bucuresti de catre crescatorii din Ploiesti,crescatorii bucuresteni ptru. a mentine culoarea castaniilor ia imperechiat cu Negrii turci care au ochii galbenisi de atunci sa schimbat culoarea ochilor la castanii cat si la canepii.Ei trebuiau imperechiati cu Negrii Catifelati care au ochii albi si semanau fenotipic f. bine cu castanii. Aceastea le stiu dela cativa crescatori batrani din Craiova printre care era si regretatul,mare crescator de castanii,Gatejescu.Discutia a fost purtata la o expozitie nationala in Bucuresti. Rodion

  2. In complectarea comentariului de mai sus.Prin anii1956-57 a aparut in piata de porumbei dela Halele Centrale ale Ploiestului un cetatean cu aprox. 30-40 de porumbei.Imediat in jurul lui s-a strans f. multa lume.Cum eu eram nelipsit din piata, l-am intrebat ”Nea”Paul Pantu ce fel de porumbei ereau, pt. ca nu mai vazusem pana atunci asa ceva. Mi-a spus ca sunt o rasa veche de porumbei.care se numesc ”VINETI_BALANI” si ca sunt zburatori de inaltime si durata iar unii din ei mai si joaca.De fapt semanau cu galatenii. Unii erau cu mot , dar cei mai multi erau fara mot,unii aveau ochii galbeni, cei mai multi aveau ochii albi si doar cativa aveau ochi de oblete(pupila mica neagra si irisul ca alb ca varul granulat) la acestia crescatorii ploiesteni le spuneau ochi de perla Acestia din urma spunea” Nea” Paul ca sunt cei mai tari.Deci se confirma ca nu cuoarea ochiuli la zburatorii de inaltime. Crescatorii de porumbei din Ploiesti mai in varsta de 65 de ani,stiu ca ”Prienii”lui ”nea” Anghel Ionescu zis” Sergentul” aveau ochii verzi,ca primii ”Zmei”(F1) aveau ochii verzi sau gri batand spre verde,acestia ereau cei mai tari iar cunoscatorii le spuneau ”Originari” ptca.se trageau din ‘priana” luata de Didi dentistul dela ”nea”Anghel.Mai stiu crescatorii batrani ca ”prienii” lui”nea”Mitica Miciclo aveau ochii bleu , genele rosii ca sangele si ciocul brun-rscat,ca ochii porumbeilor fratior Partus(I on s i Vasile) aveau ochii de”Mura”,f.inchisi la culoare(irisul era brazdat de niste vinisoare ca niste raze ce porneau dinspre pupila spre exterior. Cei care cunosc bine Ciungul de rasa veche,cat si ”Zburatorul de Ploiesti ,au spirit de observatie si stiu sa distinga nuantele diferite ale ochiului,stiu ca si acum mai apar astfel de pasari.De altfel initial,o parte din ”Ciungii vechi”erau cu ochii galbeni avand la origine si porumbeii ing.Bostina-Lipanesti pasari cu zbor la disparitie.In concluzie: nu cred ca are vreo influienta culoarea ochiului asupra zborului sau inaltimii si duratei de zbor.Rodion

Leave a Reply

Your email address will not be published.